Pamukale

4/04/2014

Leto, vrućina.
U busu smo, krenuli smo na još jedan od izleta.
Jara trepti nad tlom. Dolazimo u podnožje planine.
Lep park, naizgled običan. Iznad jezerca sa zlatnim ribicama uzdiže se bela planina.

 

Tektonski pokreti u basenu reke Menderes uzrokovali su potrese, ali i izdizanje velikog broja izvora sa vrelom vodom. Voda jednog od tih izvora, s visokim procentom minerala, stvorila je Pamukale.  
Nepregledna belina blješti na suncu. Kao da je u sred ove vreline priroda pogrešila, te poslala snežnu planinu.
Gledam u stene očekujući da odnekud iskoče divovi. Po legendi,oni su na terasama i liticama sušili pamuk. I tako je nastala ova tvorevina koja u prevodu znači „tvrđava od pamuka“.
Postoji još jedna legedna po kojoj je dovoljno 10 minuta provesti u „bazenima“ na terasama kako biste se podmladili pet godina.Zato je ovo mesto još od 2. godine pre nove ere korišćeno kao banja.




Na vrhu se nalaze izvori tople vode, bogate kalcijumom, koja se sliva niz kaskade i stvara bazene u kojima voda dostiže temperaturu i do 35 stepeni Celzijusa. Blagotvorna voda bogata kalijum bikarbonatom, kalcijum sulfatom, magnezijumom i ugljen dioksidom ispunjava prirodne basene.
S obzirom da sam znala da će biti  vruće, šešir i naočare su bili moji obavezni pratioci. Prilično je osvežavajuće kada gazite po izvorima, s obzirom na to da drugačije ne možete ni ući. Bazeni su pod zaštitom od oštećenja i jedino je dozvoljeno da ovuda prodjete bez obuće.  



 Pored nesvakidašnjih prirodnih lepota, u blizini Pamukala nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici: rimski amfiteatar Hierapolis i Apolonov hram.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram