Bled

12/03/2015

Eh, jedno od glavnih izletišta bivše Jugoslavije i dalje magično izgleda! Bajkovit pejzaž koji se otvara pred očima kao da podržava legendu o nastanku jezera: stvorila ga je staroslovenska boginja Živa i naselila vile i vilenjake na njegove obale.
Kada se sa autobuske stanice zaputiš ka obali jezera otvara se pogled na visoko brdo i stari grad na njemu! Nemački car Henrih Drugi je poklonio jezero briksenškom biskupu Albuinu, a njegovi naslednici su sagradili monumentalnu tvrđavu i dvorac na nepristupačnom grebenu iznad istočne obale. Tako je nastao srednjovekovni grad Bled, a po njemu je i jezero dobilo ime.
Danas je ovde smesten muzej kao i štamparija, vinski podrum, prodavnica sa lekovitim biljem i restoran.
U muzeju možete videti slovenačku tradicionalnu nošnju kako na slikama, tako i sašivenu od materjala korišćenih u to vreme. Tu si i oklopi vitezova, makete starog grada....



Kraljevska familija Kradjordjevića odabrala je upravo Bled kao svoju letnju rezidenciju, a kasnije je i Tito bio čest gost u svojoj letnjoj rezidenciji Vili Bled. A neki od poznatijih posetilaca Bledskog grada su Hajle Selasije, Josip Broz Tito, Nikolaj Čaučesku, German Titov, a u novije vreme Laura Buš i Albert II princ od Monaka. Ulaz u dvorac se naplaćuje i cena je 7evra.
Naravno, do grada se moze doći ili nepristupačnim puteljcima ili asfaltiranim putem za vozila ali preporučujem prvi način zbog prelepe prirode i doživljaja jezera i okoline. A gore, sa vrha otvara se pogled na predeo-kao što malopre pomenuh, vilinski, nestvaran, bajkovit!


Jezero ima površinu od 144 hektara, dugačko je 2.120 metara, široko 1.380, a najveća dubina mu je 30,6 metara. Leti temperatura vode prelazi 24 stepena Celzijusa, pa se od sredine juna do kraja septembra možete kupati do mile volje. Ispod starog Bledskog grada je lepo uređeno Gradsko kupatilo i predivna plaža, okružena pastoralnom šumom.
Bled je veoma popularna destinacija medju turistima i u okolini se mogu čuti različiti jezici i videti turisti sa svih strana.
U zapadnom delu jezera se nalazi ostrvo. Bujno zelenilo i drveće skoro zaklanjaju srednjovekovnu Crkvu svete Marije, još stariju kapelu iz predromanijskog doba i zvonik visok 52 metra. Kao i u starom gradu, tvrđavi i dvorcu na obali, i ovde lutaju duhovi vitezova i sledbenika Karla Velikog i olegejskog patrijarha Pavlina, a ponekad se mogu sresti i seni cesara Henrika Drugog i njegove žene Kunigunde. Lako se može nabasati i na neko staroslovensko bestelesno biće iz predhrišćanskog vremena jer njihovi skeleti u 124 groba svedoče da su se na ostrvu klanjali Perunu, Živi, Bogumilu i Staroslavu. Danas je venčanje u ostrvskoj crkvi obeležje romantike i prestiža, a običaj je da mladoženja na rukama prenese svoju izabranicu od obale do ulaza, što i ne bi bio neki naročiti trud da na tom putu nema 99 stepenika. Zlobnici kažu da još nisu videli „lepo popunjenu” mladu i mladoženju koji nije bildovao bar šest meseci.






Bled je čuven i po kremšniti koja je zaista izuzetna i naravno najbolja je u restoranu hotela Park odakle originalno i potiče. Savršen odnos sastojaka čini je vazdušastom i laganom, a od kada se pravi na Bledu u poslednjih 40 godina je prodato oko 7 miliona ovih poslastica.
Dakle, sve preporuke da ovo postane vaša sledeća destinacija!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram