Kineski vrt-Cirih

2/23/2016

Uz obalu jezera, izdvojena kao poseban mikrokosmos dovoljan sam sebi, stoji Kineska bašta, oblikovana u pravilnom pravugaoniku sa mnoštvom kineskih simbola i vodom kao centralnim elementom.

Bašta je otvorena1994. godine, kao dar kineskog grada Kunminga bratskom gradu Cirihu, i od tada je nezaobilazna atrakcija Ciriha, ali samo ako ne dodjete zimi! U zimskim mesecima je zatvorena, te se u njenu lepotu možete uveriti samo viruckanjem kroz staklo na otvorima ka bašti (kao što sam ja radila).

Tri vrste drveta  su ovde zasađena - bor, bambus i zimska višnja. Bambus predstavlja šumu, bor dug život, a zimska višnja dolazak proleća.
Šarenilo boja i jezero u kojem se te boje ogledaju, pravo su osveženje. Moram pomenuti, da je u kineskoj kulturi prvobitno, crvena boja kapije bila rezervisana samo za cara, te se ovde dakle možete osećeti veoma počastvovani (kao u carskom vrtu).
Zid ima male prozore sa bambusom i lotosovim pločicama, a streha i friz imaju nacrtane kineskog zmaja oblaka. Na rezbarenim pločama su prikazane kineske stare priče.

A ovako izgleda kada je otvorena:





Napomena: slike su skinute sa različitih izvora sa neta.
Još jedna od stavki koje nikako ne smete propustiti u Cirihu!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram