Gdanjsk

7/28/2016


Zarobljen u srednjovekovnu odeždu, Gdanjsk me je  omađijao svojom lepotom. Znala sam da ništa od ovih šarenih zdanja nije originalno, i da je većina objekata stradala u II svetskom ratu, ali ipak, Poljaci su se potrudili da obnovljene zgrade izgledaju verodostojno. Najveći broj ulica u Gdanjsku nalazi se na mestu gde su bile još od srednjeg veka, a više od 30% njih nosi isti naziv već petsto godina. Uticaj pomorske arhitekture je takođe vidljiv.

1. Dlugi Targ
Naravno, najlepša ulica, i mesto koje ne smete zaobići u Gdanjsku je Dlugi Targ, dugačka pešačka zona, koja vodi iz centralnog dela grada ka kanalima. Načičkana je šarenim kućama maštovitih fasada.Na početku same ulica nalazi se Zlatna kapija, sagrađena 1612. godina u čast kraljevske porodice (ovom ulicom prolazila je kraljevska procesija).
U sredini ulice je Neptunova fontana, a na samom kraju Zelena kapija.





2. Gradska kuća
Pozicionirana na Dlugi Targu, u neposrednoj blizini Neptunove fontane. Njen stil je gotski, sa elementima renesansne arhitekture. Na samom vrhu postavljena je skupltura poljskog kralja Sigismunda koji sa visine osmatra grad. Objekat je teško oštećen tokom sovjetskog bombardovanja Gdanjska 1944.godine, ali je potom detaljno rekonstruisan.

3. Neptunova fontana 
Podignuta 1633, kada se gradska uprava složila da treba napraviti reprezentativnu fontanu, koja bi bila u skladu sa Gradskom kućom. Naravno, nema gotovo ni jednog turiste iz Gdanjska koji se vratio kući bez fotografije ispred Neptunove fontane. Malo je reći da sam bila zadivljena. Mislim da broj fotografija u prilogu govori o tome.






Nastavak o lepotama grada slede u sledećem postu. Budite uz Putoljuba!

You Might Also Like

3 коментара

  1. Odlične fotografije. Razmišljao sam i ja o Gdanjsku, ali me put još uvijek nije naveo tamo. Ako je lijep barem koliko i Varšava, definitivno ga vrijedi posjetiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno! Toplo preporučujem obilazak! Uskoro ću izbaciti još jedan post o ovom gradu, pa će se zaokružiti utisak. U Varšavi nisam bila još uvek, pa ne mogu da uporedim. Svaki veći poljski grad lep je na svoj način.

    ОдговориИзбриши
  3. Divni Gdanjsk! Jedva čekam da ga posetim!Fotografije su predivne ;)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram