Wat Phnom, Phnom Penh

4/02/2017


Reč Pnom znači planina. Prema legendi, jedna stara žena našla je četiri bronzane statue Bude unutar drveta koje je plutalo rekom. Budući da je bila jako religiozna, sagradila je svetilište visoko 27m, podigavši neku vrstu veštakog brda na mestu gde je pronašla komad drveta. Tako je ovo postalo sveto mesto gde su ljudi dolazili da se mole.
Kasnije su svetilište dograđivali, pa je ono raslo i razvijalo se.

glavne stepenice koje vode ka pagodi
glavne stepenice koje vode ka pagodi
Na vrhu brda nalazi se pagoda i manastir do kojih se dolazi stepenicama, pored kojih su poređane verske figure. Sam uspon do vrha budi u nama  poseban osećaj, naročito zbog toga što po prvi put idemo u posetu budističkoj pagodi. 
Kralj Penhea Yat izgradio je grad oko brda, i nazvao ga Pnom Pen.Danas je ovo grad u kome vrvi od života. Ali o tome u nekom drugom postu.
Na vrhu brda, u okviru svetilišta, nalazi se ogromna stupa u okviru koje su ostaci kralja Penhea Yata i njegove dinastije.




Unutar svetilišta videćete figuru Bude obučenog kao kmerski kralj i zid sa prikazima iz verskih knjiga svuda okolo. Murali pričaju o Budinom životu pre prosvetljenja, prikazuju priče iz kmerske verzije Ramajane.
Buda obučen kao kmerski kralj
Buda obučen kao kmerski kralj










Ono što mi je zapalo za oči jesu ova dva mlada monaha (na slici ispod) koji su neprestano pozirali i slikali se. Čak je jedan od njih i primetio da ga snimam, pa se nasmejao. Kasnije sam na svakom koraku vidjala monahe, bilo stare, bilo mlade, koji su se neprestano slikali. Mobilni telefon bio je njihov stalni pratilac, mada se to kosi sa pričom da dok su predati molitvama i monaštvu oni ne poseduju ništa svoje. Čak i hranu moraju da prose, pošto se odriču svih materijalnih uživanja. Izgleda da je i u budizmu kao i kod nas u pravolsavlju, dozvoljeno sve. Ako hoćeš, poštuj, ako nećeš, ne moraš....


Video iz pagode:

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram