Dvorac Ksijaž

1/24/2018

Za ovaj dvorac nikada ranije nisam čula. Ali kada sam ugledala njegove konture sa vidikovca bila sam sigurna da nismo pogrešili što smo ga obišli.
Dvorac Ksijaž
Dvorac Ksijaž

Nastao je na odbrambenim zidinama koje je u 13. veku izgradi Bolko I, zvani Surovi. Bio je u slovenskom, austrijskom pa u pruskom vlasništvu. Dakle, Ksijaž je veoma često menjao vlasnika, a sa vlasnicima i izglede. Tako je preživeo dve velike rekonstrukcije koje su mu prilično promenile izgled.
Međutim, najveći ugled dvorcu nije donela lepota eksterijera i enterijera, već jedna žena-princeza Dejzi. Govorilo se da je najlepša plemkinja tog vremena u Evropi. Deo postavke u dvorcu posvećena je upravo ovoj lepotici i periodu njenog života ovde.
Umrla je nedaleko od dvorca, a njen grob meštani su premeštali kako bi sprečili da ga u vreme rata oskrnave...premeštali, i premeštali i zaboravili gde se nalazi...Tako je nastala legenda da njen duh luta unutar dvorca ne našavši smiraj.
princeza Dejzi

princeza Dejzi
princeza Dejzi
Malo originalnog nameštaja i enterijera sačuvano je unutar dvorca, zato što je veliko pustošenje doživeo u vreme posle II svetskog rata, pošto su ga raščerupale prvo nemačke, a onda i ruske trupe.
Ipak, par soba na prvom spratu rekonstruisali su u vreme kada je blistao punim sjajem. Ono što se meni posebno dopalo su štuko detalji na tavanicama, koje bi i danas bili teško izvesti, kao i tapete koje nisu papirne, već tkane,  veoma lepih dezena.
Najjači utisak ostavlja centralno postavljena prostorija-salon u baroknom stilu, visine koja zahvata dva nivoa dvorca, sa zlatnim detaljima, živo oslikanom tavanicom, dva bočno postavljena kamina sa debeljuškastim anđelčićima koji se odmaraju na njima, zidovima obloženim mererom u različitih boja, zlatnim barreljefima iznad ulaznih vrata, i velikim prozorima koji gledaju ka vrtovima dvorca.
tapeta -tkana , iz jedne od soba






Kada krenete prema podrumu naići ćete na srećnu stenu. To je kamen koji je nastao pre više miliona godina, a koji prema verovanju akumulira pozitivnu energiju. Ako dotaknete pravo mesto, ta energija pomoći će da se vaše želje ispune. Kako znate da ste dotakli baš pravo mesto? Čućete i videćete-kamen reaguje na vaš dodir :) (pogledajte video uz ovaj post).
Ono što privlači ljubitelje misterije je tvrdnja da ispod dvorca postoji mreža tunela koje je napravila nemačka vojska, sledeći Hitlerove želje. Tuneli nisu ispitani, i ne zna se šta se zapravo krije u njima.
Nemci su prilikom povlačenja 25 kontejnera sa blagom natovarili u voz iz Vroclava. Voz je krenuo, a zatim je misteriozno nestao. Georadarski snimci pokazali su da se ispod dvorca nalazi voz, ali se strahuje da je područje oko voza minirano, pa je tajna šta se krije u njemu još neodgonetnuta.
Spolja, dvorac ima veličanstveno okruženje. Statue, živice, fontana -deo su parka koji u ovo vreme nema onaj izgled kao sa razglednica koji bi zapravo imao u bilo koje drugo godišnje doba, ali i sada sam bila dovoljno opčinjena.





Dakle, ne oklevajte, nećete zažaliti!
Ako želite još detalja iz dvorca, pogledajte video:


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram