Klozko

2/24/2018

Klodzko-maleni  grad koji vredi videti. U njemu vladaju poseban red i tišina, po čemu uopšte ne liči na mesto sa kojem ga porede-na Prag. 
Kulturološki i tradicionalno, zapravo predstavlja deo Bohemije.
Grad u kome se definitivno ne možete izgubiti. Ima mali trg, jednom ulicom niže stiže se do mosta. Most zbog kojeg ga porede sa Karlovim mostom je mali, i sadrži skulpture svetaca koje su istovetne onim na Karlovom mostu
Izuzetno lepe fotografije možete napraviti sa mostom kao pozadinom, ako ste ljubitelj ove vrste umetnosti.Sa strane su šarene zgrade,u centru most, a pozadi nebo sa svojim nestalnim,uglavnom spektakularnim izgledom-sve to predstavlja izvrsnu kulisu za kvalitetne fotografije.
Naravno i na mostu je lepo- preko mosta stižete do obližnje crkve i železničkog mosta. Sve je blizu, i ne treba vam više od deset minuta da stignete sa jedne tačke na drugu.
Na vrhu brda je utvrđenje koje u vreme naše posete nije radilo, ali inače vam je omogućen interaktivan obilazak ove tvrđave i njenih podzemnih hodnika. Poljaci su se zaista potrudili da vas vrate u vreme kada je tvrdjava aktivno živela, mislim da se nećete pokajati ako krenete u obilazak.
Kućice su razigranih boja, pročelja sličnih kao u Wroclavu (vidi ovde).
Okolina je pogodna za odmor u prirodi, lov i ribolov. Po turističkim prospektima vidi se da nude mnogo toga, pogotovo za porodice sa malom decom.
Blizu je rudnik koji smo takodje posetili. On je sada samo turistička atrakcija, ne koristi se više za iskop rude. Moram priznati da su Poljaci imali izvrsnu ideju kako da privuku turiste. 
Dostupan je samo deo hodnika, veći deo je zatrpan, ali uz izvrsnog vodiča i duha koji obitava u rudniku (dobro ste pročitali), obilazak je bio i više nego zanimljiv. Za kraj, vožnja vozom kojim su se vozili i rudari pri izlasku iz jame, ostaće vam trajno urezana u pamćenje, pogotovu za one koji se plaše skučenih prostora.
Takodje, u blizini grada je i park minijatura, gde su predstavljene gradjevine iz cele Evrope. Ovaj deo vredi videti kad je lepše vreme, zato što je okrućen cvećem, pa je doživljaj daleko jači.



Gradska kuća

Gradska kuća

vres kao ukras na glavnom trgu


gradska kuća


gradska kuća




Shodno veličini grada i nema šta mnogo da se kaže, ali u svakom slučaju nećete se razočarati ako ga posetite
Možete i pogledati video o Klodzku:


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram