Kaljari, Sardinija

9/13/2018

Kaljari je glavni grad Sardinije, smešten je na samom jugu ostrva. I možda baš zbog svog položaja, znate ono –što južnije, to tužnije, ovo nije mondenski grad. Cene su kao u ostalim manjim mestima po Sardiniji, a njegova ponuda ne razlikuje se od turističke ponude Algera, recimo.
Kaljari

Kao i Rim sagrađen je na sedam brežuljaka, podno kojih spava uvala Anđela (Golfo degli Angeli).  U toku II svetskog rata, usled bombardovanja, grad je pretpeo dosta oštećenja. Oko 80% zgrada bilo je oštećeno, pa građevine koje možete videti u gradu, nisu u potpunosti originalne.
Grad je prepun restorana i barova, ali i prodavnica. Oni koji bi nešto i da pazare, osim što su došli u obilazak, ovde će zaista imati mogućnosti. Zara, Maxmara, Pimkie, Desigual i mnogi drugi poznati brendovi imaju prodavnice ovde.
Osim toga, Kaljari ima jednu od najdužih gradskih plaža u Italiji. More je čisto, pa ako ste voljni, možete i da se okupate. Naravno, plaža nije uz sam grad, do nje ćete doći gradskim autobusom koji staje na više stanica duž plaže.
Kaljari, pogled na gornji deo grada

deo Kastela

Castello (utvrđenje) je najstariji deo grada, smešten je na vrhu brda. Možda bi bilo lepše pešačiti do samog utvrđenja, ali s obzirom na visoke temperature u ovom delu godine, to smo preskočili. Na vrh je moguće izaći autobusom, mada postoje i vozići koji po ceni od 5E voze do brda. Sa vrha se otvara pogled na grad, na sedam brda na kojima on leži ( zapravo na šest, mi smo bili na jednom od brda), na uvalu Anđela, i na niz načičkanih crvenih krovova. 
Vidikovac me je malo podsetio na Lisabon, i njegove prelepe vizure ali i na uzvišenje iznad  iznad Đenove. Neverovatno je kako u jednom gradu mnoštvo stvari podstakne razmišljanje o nekim drugim gradovima, i njihovim lepotama! Tako se ja na Sardiniji setih lepih putovanja, doživaljaja, ukusa i mirisa koje sam ponela sa sobom iz  drugih mesta i država. Ali da se vratimo priči o Kaljariju.



Castello je najbolje obići peške, a sama površina koju zauzima nije velika.Možda će vam biti potrebno najviše sat vremena za obilazak. Opasan je zidinama, na kojima su najistaknutija  dva tornja s početka 14. veka – Torre di San Pancrazio (1305) i Torre dell'Elephante (1307). Kula slona zapravo ima skulpturu malog slona iznad ulaza, a ja sam očekivala mnogo,mnogo veće obeležje, kad je već ponela takvo ime. Glavne kapije zidina su San Pancrazio i Porta dei Leoni, odakle kreće splet uskih uličica, i kuća projektovanih pod uticajem španske arhitekture. Zapravo, najviše slika iz Kaljarija, jesu fasade kuća, one su zaista živopisne.



Katedrala je iz 13. veka, nalazi se na trgu Piazza Palazzo, a projektovale su je arhitekte iz Pize, na mestu gde se nekada nalazila crkva Svete Cecilije. Katedrala je tokom vekova pretrpela brojne promene, pre svega na fasadi,kada su starom rimsko-pizanskom stilu dodati barokni elementi koji su tada ušli u modu. Trista godina kasnije vlasti su odlučile da rekonstruišu staru srednjevekovnu fasadu i barokne dekoracije su  zamenjene neo-rimskim, ali su naišle na poteškoće prilikom rada. Danas je mali deo elemenata fasade originalan, i sama spoljašnjost crkve ne ostavlja prejak utisak.Najviše mi se svidela unutrašnjost i to prostorija koje se nalaze ispod katedrale, u tipično kitnjastom baroknom stilu!
Uz samu katedralu nalazi se jedna manja crkva, koja je nekada bila katalička, ali je data Rusima na korišćenje i sada je pravoslavna.
Kada siđete niz brdo u donji deo grada, naići ćete na trg sa starim kućama i statuom kralja Karla Feličea u sredini.

Još jedno mesto vredno obilaska je trijunfalni luk Umberta I, sada poznato kao bastion San Remi.

Nešto niže smeštena je luka, a preko puta nje tržni centar i Municipio – palata eklektičkog stila sa neverovatno dopadljivom fasadom. Ovde su kombinovani elementi sardinijskog floralnog stila sa dekoracijom art nouveaua stila. Stara luka danas je zatvorena za teretne brodove i feribote, i u nju pristaju samo krstarice i manji turistički brodovi.

gradska kuća – palata eklektičkog stila

Amfiteatar uklesan u steni, nalazi se 500 metara od zidina i potiče iz perioda starog Rima. Tokom leta tu se i dan danas održavaju opere i koncerti na otvorenom.

S obzirom da je najveći grad ostrva, možda sam očekivala više od Kaljarija. Ili smo samo imali premalo vremena. Zapravo došli smo u Kaljari na dan, ali je njegova udaljenost od Algera, poprilična, s obzirom na gužvu na putevima u vreme feragoste.Grad ima lepe delove, ali moja očaranost selima na Sardiniji veća je nego što mi je Kaljari pružio. 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram