Petra

1/09/2019


Znate kako drvodelje izdube čudesne tvorevine u drvetu, pa se divimo onome što su uspeli da naprave. Ljudi su u Petri napravili upravo ono što drvodelje rade u drvetu, izdubili su čudesne građevine u stenama crvenog ružičastog peščara u pustinji Jordana pre nekih 2.000 godina. Malo se zna o Nabatejcimaljudima koji su stvorili Petru, sem da su bili nomadi i da su trgovali sa naprednim civilizacijama, pri tom stičući bogatstvo, ali i znanje koje im je bilo potrebno za gradnju ovako čudesnih građevina.


U samoj srži zapravo, Petru većinom sačinjavaju grobnice, ali one su toliko veličanstvene, da zaboravljate na njihovu namenu, i ostajete nemi pred ovakvim ljudskim tvorevinama. Ma čemu služile, prelepe su.


Rakmu, ili Petra (kako su to Grci znali), prerasla je u najistaknutiji grad Nabatejaca, povezujući ljude između mediteranskog i arapskog mora, od Egipta do Sirije i dalje do Grčke. Kontrola izvora vode i skoro magična sposobnost da nestanu u rascepima stena, osigurali su da su Nabatejcima mir.
Kako su došli do znanja o hidrologiji, ne zna se, ali su uspešno usmeravali padavine kroz sistem kanala, brana i akumulacionih jezera  i podzemnih cisterni, te je zahvaljujući tome na ovom prostoru živelo oko 30.000 stanovnika.





Rimljani su stigli u 63. pr. n. ere, trudeći se da naprave jednako grandiozne građevine, poput pozorišta koje je okupilo više od 6.000 gledaoca.
I sam prolaz kroz kanjon Sik sa grandioznim crvenim stenama deluje nestvarno i izaziva uzbuđenje. A kada se on otvori prema Riznici, posetici zaneme. Meni su u glavi iznova stvarala slika nepoznatog putnika, zalutalog u ove krajeve davno , davno pre nego li se o lepoti Petre raščulo širom sveta. Da li je mislio da je ovo Božanska tvorevina?

Petru je, pošto je razrušena u zemljotresu i prestala da zvanično postoji kao živi grad,ponovo otkrio švajcarski istraživač Johann Burckhardt 1812. godine. Međutim čak i sada, arheolozi su istražili manje od polovine ovog mesta, a 2016. godine, uz pomoć satelitskih snimaka, pronađena je monumentalna struktura koja je još uvek bila zakopana u pesku. Nije ni čudo da Petra ostaje najveća turistička atrakcija Jordana i jedna od najčuvenijih lokacija svetske baštine.

Kako do tamo
Petra se nalazi na tri sata vožnje od Amana i dva sata od luke Akaba na Crvenom moru. Autobusi svakodnevno voze rutu, organizovane su ture i privatni taksiji. Jordan Trail prolazi kroz Petru, omogućavajući šetačima da se povežu sa Vadi Rumom.

Koliko vremena je potrebno
Obilazak Petre ne treba da bude  jednodnevni izlet. Uspećete samo da zagrebete , ali ne i da vidite suštinu. Postoji dvodnevna karta, jeftinije je da je odmah kupite prilikom ulaska, nego da kupujete dve, dva dana uzastpce.
Dođite spremni za šetnju strmim terenom. Dakle obavezno udobna obuća!
Prilikom posete naišli smo na meštane koji liče na Jack Sparrov-a iz filma Pirati sa Kariba. Njihov izgled je takav, ne bi li privukli što više turista. Oko očiju imaju tradicionalni olovni kapsul koji smanjuje odsjaj. Izvode opasne trikove na konjima, a za dobru napojnicu povešće vas na vidikovac iznad Trezora da ga usklikate kako treba.
Rute nisu legalne, i za one koji nisu navikli na strme terene zaista nije bezbedno da se lomataju ovakvim putem. Mi nismo imali probleme sa njima, ali naša grupa je bila baš velika.


„Petru noću“ nismo videli. Postoje posebni dani kada se pale sveće oko Riznice.



Kada je posetiti
Petra je otvorena tokom cele godine, zato birajte sopstvenu avanturu: proleće i jesen nude najudobnije vreme, sa fantastičnom svetlošću. Leto je lepo, ali može postati nepodnošljivo vruće. Januar i februar su najhladniji meseci, sa povremenim pljuskom.  Izlazak sunca i zalazak sunca su periodi dana kada  Petra zaista sjaji promenom boje, pa dođite rano i ostanite kasno.
Mi smo poranili da budemo prvi prilikom otvaranja, pa smo mogli da stvaramo fotografije bez buljuka turista u pozadini.


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram