Hidlijanova kuća, Plovdiv

8/02/2019

Kuća Stepana Hindlijana sagrađena je 1834-35 i predstavlja jednu od retkih kuća u Plovdivu, koje su sačuvale svoj originalni simetrični dizajn i izgled enterijera.
Vlasnik kuće bio je jedan od najbogatijih trgovaca svog vremena. Bio je jermenskog porekla, trgovao je svilom i začinima sa Indijom.
Kuća je spolja kafene boje, ali fasada u dvorišu ofarbana je u morsko plavu boju sa cvetnim detaljima, koji su joj istakli lepotu.



fasada u dvorištu
Centralni trem je - za razliku od uobičajene prakse - ugrađen unutra. 
detalj


Prizemlje je organizovano oko pravougaone dvorane koje se  otvora u tri velike sobe,. Tu je i kupatilo, garderoba i drveno stepenište na prvi sprat. Stepenište nije vidljivo kao kod ostalih kuća.
soba prizemlja
Kupatilo je izgrađeno po orijentalnom modelu, sa kupolama, svodovima, nišama, kamenim podom, malim umivaonikom i podnim grejanjem toplim vazduhom.
Ni današnjim ljudim skoro ništa ne bi nedostajalo u ovoj kući. Mogu samo da zamislim kako se osećao seljak koji je živeo u kakvoj udžerici, ako je kojim slučajem ušetao unutar kuće.

kupatilo

kupatilo

kupatilo

kupola u kupatilu

devojačka soba u prizemlju
Neke od zidnih slika su preživele netaknute tokom godina. 
Majstori-graditelji Moko i Mavrudi iz Čirpana više od šest meseci radili su na slikanju svih prostorija spolja i iznutra pilastrima, vencima sa cvetnim i geometrijskim ukrasima, vinjetama i pejzažnim kompozicijama. Ovde je prvi put korištćen papirni šablon za slikanje standardnih motiva na prvom spratu kuće. Svi zidovi na spratu, uključujući francuske modne niše, obojeni su ručno, a plafoni prekriveni bojom kako bi se poklapali sa zidovima. Zidovi su obojeni naivističkim pejzažima iz Carigrada, Venecije, Aleksandrije, Stokholma i drugih gradova. 

radna soba

fontana na spratu
Penjemo se na sprat, a negde se čuje žubor vode. Nisamo ni slutila da se u glavnoj prijemnoj sobi nalazi zidna fontana.
plafon sprata

jedna od zidnih slika
Svaki kutak kuće pažljivo je osmišljen i isplaniran. Boje tepiha, nameštaja i zidova su uklopljene.









Ovo je tek jedna od kuća u starom delu Plovdiva. Znam da će biti previše tekstova iz Plovdiva, ali mislim da je šteta ne predstaviti par kuća, pošto su zaista izuzetne lepote.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram