Valjevo

2/02/2021

Ovoga puta naša odrednica bila je Valjevo. I ne samo Valjevo, nego okolina, i puno znamenitosti koje se ovde mogu videti.


Valjevo je ljubak gradić pored reke Kolubare

Uvek mi je zanimljivo da otkrivam kako su naša naselja dobila ime. Šta mislite, kako je nastalo ime Valjevo?

Ime VALJEVO se izvodi iz starog slovenskog ličnog imena Valj, i  kao prisvojni pridev označavao je vlasništvo feudalnog poseda. 

Ipak ovo nije jedina tvrdnja. Postoje i tri legende o nastanku imena grada.Po jednoj,  budući stanovnici grada su se sa obližnjih brda svaljali u kotlinu i osnovali grad. Po drugoj, grad Valjevo je dobio ime po valjanoj-plodnoj zemlji i valjanim-poštenim ljudima. Po trećoj legendi dobilo je ime po valjaricama, za izradu sukna, koje su nekada u velikom broju postojale duž Kolubare.

Šta je na mene ostavilo najveći utisak? Definitivno Tešnjar, s obzirom da volim te stare građevine usnule u vremenu. Mada, nisam sigurna da u drugo doba godine, ne bih možda odabrala prirodu Valjeva i sve što ona nudi. U svakom slučaju, uverena sam da šta god odaberete da obiđete od dole pobrojanih znamenitosti, nećete se pokajati, pošto je sve u Valjevu VALJANO.

KORISNE INFORMACIJE
LokacijaValjevo, Srbija
Prevoz: automobil
Za koga: Za one koji žele da upoznaju Srbiju, za one koji vole istoriju

Šta još videti u okolini: 
/kliknite na naslov da pročitate još neki od tekstova na blogu/:
-Loznicu
-Tršić

1. Muzej Valjeva 

Nekako nam je ovo postala nezaobilazna tačka obilaska u svakom gradu. Pogotovo ovaj muzej nismo želeli da preskočimo, s obzirom da je jedan od lepših muzeja u Srbiji.

Prolazili smo kroz vremenske kapije, otkrivajući prošlost ovog kraja. 
Postoji čitava ulica starih zanata, ali i rekonstrukcija valjevske bolnice iz vremena Prvog svetskog rata,  sa buradima za dezinfekciju odeće protiv tifusnih vaši. Ova burad nazvana su srpskim izumom i bila su najznačajniji alat u borbi protiv pegavca.Nije ih napravio Srbin, već Englez, ali za potrebe naših vonika, i kasnije su korišćena i u vreme Drugog svetskog rata kao partizanska burad. Improvizovana su na licu mesta, od raspoloživog materijala. 

Na ognjištu ispod kazana, založila bi se vatra, voda u kazanu bi ključala, a para išla nagore, kroz rupe u buretu iznad kazana. U buretu je bila okačena odeća iz koje je valjalo istrebiti vaške. Bure bi se odozgo dobro zatvorilo, pritisnulo nekim kamenom, a ceo postupak trajao je oko 40 minuta.

U muzeju je smešten i kabinet Živojina Mišića,vojskovođe koji je rođen u Struganiku, kraj Valjeva a životno bio vezan za ovaj kraj događajima u Kolubarskoj bici. 

Još mnogo zanimljivih stvari čeka na vas da ih ovde otkrijete.

kabinet Živojina Mišića

trpezarija bogate trgovačke porodice iz Valjeva

srpsko bure


2. Muselimov konak

Ulaznica se može kupiti i  za jedan i za drugi objekt i košta 260 dinara.

Muselimov konak je najstarija zgrada u Valjevu i pripadala Turčinu Muselimu, a podignuta je u 18.veku. U prizemlju su bile stambene prostorije, u podrumu zatvor. U njemu su početkom 1804.godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, odakle su 4.februara izvedeni na gubilište na obali reke Kolubare. Ovaj događaj poznat je kao Seča knezova i u njemu su pogubljeni mnogi viđeniji Srbi, kako bi se sprečio ustanak protiv Dahija. 

Njihove glave pobijene su na kolac u znak opomene. Ipak, ustanak je i pored toga podignut, i zapravo sva ta dašavanja zajedno sa zulumima Dahija dovela su do Prvog srpskog ustanka.

U konaku se danas nalazi stalna muzejska postavka posvećena Prvom i Drugom srpskom ustanku u valjevskom kraju, a u podrumu je replika zatvora sa Ilijom i Aleksom u lancima.

Ja volim istoriju, pa ovakve zgrade jednostavno ne zaobilazim. Tako povezujem datume, ličnosti i različite krajeve naše zemlje. 

3. Šetališna zona

Nedaleko odatle, nalazi se šetališna zona sa dve glavne ulice, i trg na kojem ponosno stoji skulptura Živojina Mišića.

Knez Miloševa ulica, danas glavni trgovački deo grada, nastala je u  19-tom veku  sa leve strane reke Kolubare,naredbom kneza Miloša Obrenovića. On je želeo da se napravi četvrt u gradu po ugledu na evropska naselja. Tešnjar ima orjentalan duh, i bio je stešnjen, nije se mogao širiti. Upravo zbog toga, on je i očuvan u originalu, nije se mnogo menjao tokom vremena.

4. Tešnjar

Zašto je ulica nazvana Tešnjar? Zato što je stešnjena između Kolubare i okolnih brda.

Tešnjar-ulaz u jednu od kafana

Nekada su ovde postojali turski dućani, ali i džamije (negde oko 15-ak). Kasnije,odlaskom Turaka, Srbi su preuzeli dućane i razvili svoje zanate. Joakim Vujić kaže da je ovde postojalo oko 100 zanatskih radnji, a kasnije je otvoreno još 86. Možete li da zamislite kako je to bila jako razvijena oblast u periodu 18-og i 19-og veka?

Ulica je popločana kaldrmom, a kuće su zaspale u vremenu. Sve je slično kao pre tri veka. Zato se Tešnjar često koristi za snimanje filmova koji su smešteni u prošlim vekovima, poput Šešira profesora Vujića, Ivkove slave,Montevidea i sličnih filmova.

Lako mogu da zamisim graju na ulicama,zvukove koji dolaze iz obližnjih radnji, rastrčale šegrte, mirise iz pekara.....Ujutru se ovde prodavao salep (pogledaj ovde), tokom dana alva i boza, a uveče-nećete verovati-kiselo mleko!




Kada padne mrak ulica je  bila šetalište, gde su se dešavale prve ljubavi i prva begenisanja :). 

Kaldrma je rekonstruisana, ali nažalost voda i kanalizacija nije sprovedena, tako da ove kuće i radnje koje postoje u Tešnjaru, moraju da se snalaze. U kućama se i dalje živi, i kažu da su Tešnjarci velike lokal patriote.




5.Trg pesništva

Na trgu pesništva skulptura naše pesnikinje Desanke Maksimović. Podignuta je još dok je Desanka bila živa, i mada se pobunila, uspeli su da je ubede da skulptura nije posvećena direktno njoj, već da je namenjena slavljenju pesništva.



Sama skulptura predstavlja najavu onoga što ćete doževite posetite li Brankovinu. Pesnikinjin duh tamo još uvek provejava.

Za zemlju,

za slovo ljubve,

poeziju ljubavnu njenu,

za madrigale vodenog cveta,

za svadbenu pesmu belog granja,

za julskog neba zbirke soneta,

za pesnika koji voli i sanja,

za kosa, za slavuja,

za njega, za svakoga

koji je pao nemilosti –

pomilovanja!

(odlomak iz pesme Za pesnikinju,zemlju starinsku-D.Maksimović)

6. Moderna galerija

Moderna galerija je smeštana u centru grada blizu TO Valjevo, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Za one koji vole umetnost, pravo je uživanje. 

Videćete slike iz ranijeg i kasnijeg umetnikovog stvaralašva, kada je boravio u Parizu, sa življim koloritom i naglašenijom tematikom, kao i slikarevu radnu sobu i biblioteku.

Ulaz u galeriju se ne naplaćuje, a moći ćete da čuejte priču o životu i stvaralaštvu samog slikara.

7.Kula Nenadovića

Kula nije u blizini centra, imate jedno dvadesetak minuta pešačenja do nje. Možete je obići i kada pođete put Brankovine.



Nju je  1813.godine podigao vojvoda Jakov Nenadović a služila je za vojne potrebe. Iste godine osvojili su je Turci koji su je koristili kao zatvor. 

Kada ju je osvojio (1815.god) vojvoda Sima Nenadović,sin Alekse Nenadovića (istog onog kneza koji je pogubljen u Seči knezova), je, videvši kako su u njoj Srbi mučeni, naredio da se zapali.

Posle oslobođenja Valjeva, kula je obnovljena 1836.godine,po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Danas je ovo kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države sa stalnom muzejskom postavkom, i jedan od simbola grada Valjeva.

U zimskim mesecima kula ne radi, nismo je mogli posetiti.

8.Stara crkva

Crkva je posvećena Pokrovu svete Bogorodice, i mada u Valjevu postoji nova crkva, ova stara ima posebnu lepotu. Njenu izgradnju naredio je knez Miloš Obrenović.

Unutrašnjost u plavim nijansama, impresionira posetioce.




8. Spomenik borcima Revolucije

Mnogo je spomenika ostalih iz vremena komunizma koje smo zaboravili i koje ne smatramo vrednim. Ovaj je poseban, jako upečatljiv i izaziva emocije kada mu se približite. 

Sećam se slike Stevana Filipovića iz udžbenika istorije, kada ga vode na vešanje, kako prkosno drži skupljene pesnice držeći revolucionarni govor kao prkos neprijatelju.

Ta slika upravo je prenešena u ovaj betonski kolos. Stisnutih pesnica stoji iznad Valjeva,na brdu Vidrak,podsećajući na neka minula vremena i propale ideale.


9.Vidikovac Markova stolica


Kada ste već na brdu Vidrak, odakle možete nastaviti put Brankovine, posetite i vidikovac Markovu stolicu. Kažu da je taj brkati junak seo ovde da bi potopio noge u Kolubari, te napravio zaravan na brdu.

Kada je lepo vreme, pored vidikovca je restoran,pa se možete osvežiti i napraviti predah u istraživanju ovog prelepog grada.

Mi smo nastavili dalje, otkrivajući lokalitete u okolini.

Do sledećeg putopisa,

Pozdravlja vas Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram