Giardini Naxos

3/31/2014

Giardini je mesto koje je tipično turističko, mada smo mu posvetili malo pažnje. Centar dešavanja je u Taormini. Nalazi na  13 kilometara od Taormine, a na polovini puta od Mesine ka Kataniji, na istočnoj obali Sicilije. Mi smo lokalnim autobusom išli do Taormine. Treba samo voditi računa o prazničnim polascima autobusa, koji su redji u odnosu na svakodnevne, pa vam se mže desiti da čekate duže.

Pored obale mora nalazi se statua boginji Nike. Nike je kod starih Grka bila boginja pobede.






 Vulkanske stene crne se iz mora, cela obala je vulkanskog porekla, zvuk eksplozija koje se dešavaju u grotlu Etne reflektuju se kao neka potmula grmljavina do naših ušiju.

Vulkanski pepeo i prašina u vazduhu, šire se po Naxosu. Peckaju oči.






Mnogo malih restorana načičkanih uz obalu. Prijatno ribarsko seoce, koje je postalo turističko mesto.
Inače ovde je formirana prva grčka kolonija na ostrvu.
Na samom ulazu u grad dosta je starih kuća. Na njih se nižu novi hoteli, moderna arhitektura i sve ono što odudara od ambijentalnog, izvornog. Tako sva turistička mesta gube svoje draži.
Naxos je pomalo uspavan zbog zime. Čeka da ga probudi na proleće i da more ljudi krene njihovim ulicama.
Šarenilo malih nasukanih čamaca unosi veselost.

Ima dosta restorana. Poneki zalogaj tipičnih lokalnih specijaliteta poput paste sa sardinama i kroketa od riže uz gutljaj čuvenog vina marsala doprineće potpunijem doživljaju mestašceta.

Ovo je naš hotel, pred novogodišnju noć. A unutra nas je dočakao Sicilijanac sa instrumentom koji podseća na gajde.Svirao je vesele melodije dok ne podjeosmo ka Taormini, na doček.



 


 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram