Pravička Brana

10/28/2014

Pravička Brana je najveći prirodni most u Evropi , visok 16m, širine 7-8 m i min debljine 3m.Nalazi se u Češkoj Švajcarskoj-kako ovu oblast nazivaju, veoma blizu češko-nemačke granice.

Monolitni kameni blokovi leže razbacani po šumi. Stene neobičnih  ivica oivičavaju kaldrmisanu pešačku stazu. I baš ove stene ostavljaju snažan utisak na prolaznika, predstavljajući kontrast treperavoj mekoći stabala.
 

Idemo kroz šumu samo delimično svesni onoga što nas na vrhu očekuje. Nema mnogo toga, bar ne na našim sajtovima o ovoj turističkoj atrakciji.

Stene zu zaista veličanstvene. I same su dovoljne da vas privole da zavolite ovo mesto. Naravno, i sami po fotografijama možete zaključiti da su omiljeno mesto za penjače.

Vijugava šumska staza dovešće vas do tunela, koji kao ram oivičava prekrasnu sliku koja nastaje pred vama.
Najneobičnije je što na kraju puta pretpostavljate da ćete videti samo prirodnu tvorevinu, ali ono što će vas ostaviti bez daha je spoj prirodnog i čovečjeg dela.

Kako se penjete ka vrhu pred vama se pojavljuje ne samo veličanstven kamen most, nego i impozantna građevina, koja se potpuno stopila sa okolnim rastinjem i stenama.
Cela slika podsećala me je na neke egzotične, dalekoistočne zemlje, a ne na blisku evropsku zemlju.Prosudite i sami!
 
 

Sokolovo gnezdo izgradjeno je 1881.godine u alpskom stilu za rekordnih godinu dana, kao letnjikovac grofa koji je posedovao ogromni komad zemlje zajedno sa Pravičkom Branom. Danas Sokolovo gnezdo služi kao restoran i kao galerija fotografija.
Galerija  nudi slike svih lepota ovog mesta. A one su brojne!
Brana je delo prirode,nastalo kada su manje izdržljive stene, usled dejstva prirode nestale, a ostale samo one čvršće.
Iznad brane postoji par vidikovaca! Preporučujem da ih posetite pošto se odavde otvaraju fenomenalni pogledi na  sedimentne stene načičkane jedne do drugih.

Mi smo uživali u okolini i pogledima, nadam se da fotografije mogu da prenesu bar deo utiska.


 Do nekog sledećeg putovanja,
Vaš Putoljub 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram