Palermo

11/26/2014




Daleko od toga da je jedan zimski dan dovoljan da se sagledaju lepote ovakvog grada, ali sam uspela da napipam njegov puls. Ostalo, možda nekom drugom prilikom.
U ovom gradu su se stočile kulture mnogih naroda koji su Siciliju opesedali. Tako je nastala jedinstvena arhitektura sa  normanskim, arapskim i vizantiskim elementima.
Ovo je najviše vidljivo na gradskoj katedrali.
Katedralu je sagradio 1184.normanski kralj Vilijema II na mestu nekadašnje džamije, nakon što su Normani oslobodili Siciliju od Arapa. Zato se ovde mešaju razliti stilovi gradjenja te nastaje čudan, ali uspešan miks.


U dvorištu katedrala nalaze se ogromna drvena kola koja se koriste u procesiji. Na njima je skulptura sv. Rozalije, svetice koja se je zaštitnica Palerma, i u čiju čast se organizuje procesija.






Grad je smešten  u istoimenom zalivu Palermo, u Tirenskom moru i ima brdovito zaleđe. Zbog izuzetnog reljefa zaliv je nazvan Zlatna školjka.
Kao glavni grad ostrva, Palermo vrvi od ljudi.  Dinamičano mesto  koji je dugo bilo u kandžama mafije. Poslednjih godina, život je ovde opušteniji.

 okićene ulice



 Fontana koja je prvobitno bila napravljena za jednog italijanskog naručioca-on je odustao i Fontana je montairana u Palermu-fontana Pretoria

neobična taxi vozila

Širom sveta Palermo je poznat po temperamentu i životnim navikama svoji građana. Pravila koja važe u ostatku Italije u ovom gradu ne važe. Njegovi meštani svoj pravilnik i zakon doneli davnih dana i strogo ga se pridržavaju. On se usmeno prenosi sa kolena na koleno i ko se o njega ogreši snosiće "predviđene" posledice.

Među znamenitostima su:
-normanska palata
-Teatro Masimo, jedna od najvećih operskih kuća u Italiji. Bio je prelepo okićen za NG a svetleće sijalice samo su još vise doprinosile njegovoj lepoti.
Slavna tradicija lutkarskog pozorišta može se upoznati u Muzeju lutaka (Muzeo dele Marionete) u kome se izvode i lutkarske predstave zasnovane na srednjovekovnoj tradiciji.
Ovde se takodje nalaze poznate katakombe reda Kapucinera, sa mnogo mumicifiranih tela.

Teatro Masimo, sagradjen u 19. veku. Ima kapacitet od 3200 mesta. Jedno vreme bio je zatvoren, pošto mafijaškim bosovima nije odgovaralo da radi.














 Na kraju obilaska, naravno, probali smo još nešto iz sjajne sicilijanske kuhinje.


Sve do sredine 20. veka su sicilijanska bogato ukrašena drvena kola bila uobičajeno sredstvo prevoza na ostrvu. Danas se svake godine u avgustu organizuju velike parade s ovim kolima.Na slici gore, vide se točkovi starih kola, iskorišćeni za aranžiranje.
 prelepo aranžirane ulice i cveće u sred zime i to ciklame


 I za kraj, da upotpune novogodišnju atmosferu-ulični svirači.
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram