Sicilijanska sela

11/03/2014

Put do sela je zaista vijugav i ja sam se trudila da ne gledam kroz prozor autobusa. Nisam znala šta da očekujem u selima, pogotovu što triologiju Kum nisam ni odgledala.
Čula sam za španska sela, bila u tunižanskim, ali kako izgledaju sela na Siciliji?
Pošto nam je vodič ispricao o Forco d'Agro, dobili smo priliku da sami šetamo. Mir i neka patina prekrivaju sve ove kuće. Njihovi pragovi su zalepljeni direktno za ulicu, i bukvalno se iz kuće dospeva do ulične kaldrme.
 vijugava kaldrma kojom se dolazi do sela
 prvi vidikovac
 zlatne ribice se brčkaju u jednoj od fontanica
 prevozno sredstvo na tri točka
 grupa mladih izvidjača
 kako se nekad pravio zaštitni zid
Ispred crkve Svete Trojice. Ona je bila deo scenografije filma, ali najvažnije scene ipak su snimljene u Savoci, drugom selu koje smo posetili na ovom izletu.
 ulične jasle














U selima je uvek usporen život, nema mnogo ljudi, a svako dešavanje vezano je za centralni trg-pjacu, odnosno pjacetu (ako je manja), i crkvu koju meštani redovno posećuju. U krivudavim uličicama na terasama ili u dvorištima kuća, na suncu se suši i na vetru leprša oprana posteljina, stolnjaci, košulje.
Naravno, čim se popnete malo više, otvaraju se veličanstveni pogledi, jer su ova sela izgradjena na brdima. Pogled luta ka daljinama i moru, a mi zalazimo u uličice u kojima je vreme stalo.
Stabla pomorandzi ima na svakom koraku, te se ako ste dovoljno vešti, možete s poslužiti plodovima. S obzirom da je puno napuštenih domaćinstava, uverena sam da nikom neće smetati ako probate pomorandžu ili dve. Probali smo par, i mogu vam reći, veoma su ukusne.
 
 
 
Koren sicilijanske mafije kreće upravo iz zabačenih sela ovog ostrva, a reč „kum“ u mafijaškom rečniku je nastala na molbu  siromašnih ljudi da im neko od moćnika klana krsti dete. Posle toga dete bi bilo zaštićeno prezimenom kuma a kasnije bi i klan imao koristi jer su tako pristizali mladi naraštaji u njihove redove.
 
 
 
 
 
 

Glavna dekoracija filma je bio bar Vitelli i  crkva Svete Lučije u kojoj je obavljeno venčanje. Crkva je stara iz 13. veka, I mnogo puta je pregradjivana i restaurisana, naročito posle  zemljotrersa u 17. veku. I danas crkva radi i obavlja sve dužnosti kao i do sada, ima službe, venčava i krsti. A bar se u medjuvremenu pretvorio u Muzej kuma: svuda na zidovima su fotografije, kadrovi iz filma, proglasi klana Korleone i oružje. Nažalost, bar se renovirao, pa nismo mogli da zaista i zavirimo unutra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na početku Kopola nije planirao da snimi scenu svadbe u zabitoj Savoki već u gradiću Korleone, takodje na Siciliji, u blizini Palerma, ali nije našao zajednički jezik sa lokalnim vlastima. Oni su mu i predložili selo Savoku. Kopola se popeo visoko u planinu i našao selo koje je tiho živelo svojim životom već devet vekova. Mnogi, pa i sami sicilijanci nisu do tada znali za njegovo postojanje. Ali kada se 1972. godine pojavio „Kum“ na selo se obrušila svetska slava koja ne jenjava ni do dan danas.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram