Beljanica

4/24/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Krenusmo u obilazak Beljanice od planinarskog doma Lisine.Odavde planinari se odlučuju: idu ka vrhu Beljanica, visokom 1339 m, ili ka Resavskoj pećini i Lisinskim vodopadima.


 Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama, koje su povremeno i prašumskog tipa. I sami ćete se uveriti po fotografijama, bukova šuma je veličanstvena!
Moguće je da je Beljanica dobila ime zbog golih belih stena koje iznad gustih tamnih šuma blješte na suncu. Izvora ima dosta, ali su uglavnom na nižim delovima planine. Brojne su pastirske kolibe, ali stalnih naselja nema.
Najveće atrakcije ovog kraja svakako su manastir Manasija i Resavska pećina, ali i Lisinski vodopad kao svojevrsna turistička atrakcija.
Planina Beljanica i netaknuta priroda, naročito sad u proleće, kada se sve budi..... To morate osetiti.

Od ovog mesta put se račva. Ako prodjete preko pašnjaka stižete do vidikovca gde se nalazi kanjon Resave.
Krećemo se pašnjacima odakle počinje uspon kroz veliku i gustu bukovu šumu. Uspon je jako strm, ali po izlasku vas čeka prelep pogled.Odavde se vide Rtanj, Ježevac, Vukan, Sumorovac....
A na samom vrhu zatičemo četinare čije su iglice prošarane ledom, i ako je već kraj aprila.
 
 Posle silaska sa vrha krećemo do Lisinskih vodopada. Usput nailazimo na livade prošarane žutim i belim bojama proleća.
A malo kasnije huk vode-to nas Lisinski vodopad veličanstveno  pozdravlja.

Ušuškan medju novosagradjene restorane, zadržao je svoju lepotu, bez umanjenja.
 
Pored samog vodopada nikao je restoran koji nudi najraznovrsnije domaće specijalitete. Enterijer restorana je neobičan, s obzirom da se deo stene uvukao u unurašnjost.
 Narodna nošnja kao deo postavke etno restorana.
 Stara vodenica nažalost ne funkcioniše. Ona je smo deo postavke restorana.
 

U takvom ambijentu nije ni čuda da naletite i na jednog ovakvog gusana. Pazite da ga ne naljutite, ne deluje prijateljski :-) .


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram