Manastir Blagoveštenje

4/15/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Ovaj manastir se po svojoj lepoti izdvajao od davnina. Patina koja ga je prekrila samo je povećala njegovu lepotu.
Jedan je od retkih manastira Ovčarsko-kablarske klisure čiji je ktitor poznat. Zapravo, smatra se da je nastao na ruševinama prethodnog koji je izgradjen tokom 13. veka. Zapis koji se nalazi na tremu glavne manastirske crkve kaže da je Blagoveštenje podignuto 1602. godine i to trudom igumana  Nikifora i manastirskog bratstva.

Istorija beleži da je manastir bio živ sve do XX veka, kada je stradao tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, a nisu ga zabišle horde neprijateljskih vojnika, koje su maltretirale sveštena lica, te je Blagoveštenje zapustelo.
Danas je obnovljeno i u punom je sjaju. U dvorištu se nalazi više objekata iz različitih vremenskih perioda.
 -detalj sa fresaka na ulaznom delu -
 -oslikani dovratnik vrata-

Arhitektura manastira ima dosta karakteristika raške škole arhitekture, a zanimljiv je i drveni trem prema zapadu, koji je dodat kasnije. Upravo on je uokvirio lepotu objekta. Pod tremom su odlično sačuvane freske Strašnog suda.
U manastirskom dvorištu raste loza, vlada mir i uz cveće koje je tek procvetalo i cvrkut ptica čini raj na zemlji i melem svakom srcu...
U unutrašnjosti crkve su freske koje mahom prikazuju srpske svece : Sveti Sava, Sveti kralj Stefan Dečanski, Sveti Simeon Mirotočivi. Ovo je manastir Ovčara koji ima najbolje očuvane freske....
-manastirska loza-

Ikonostas sa bogatim duborezom smatra se jednim od najlepših iz tog vremena. U manastirskoj riznici čuva se nekoliko rukopisnih i prvoštampanih knjiga, među kojima posebnu vrednost imaju Blagoveštenjsko jevanđelje iz 1372. godine i Četvorojevanđelje iz XVI veka.
U ovom manastiru se zamonašio Patrijarh srpski Pavle .

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram