Bodrum-znamenitosti

6/17/2015

Svake godine Bodrum poseti nekoliko stotina hiljada turista. Turiste sem lepih plaza i dobre usluge privlače i znamenitosti, koje su vezane za istoriju Bodruma.
Na ovom području je još u 11. veku p.n.e. postojao grčki grad i luka Halikarnas. Ovaj helenistički grad je mesto rođenja mnogih znamenitih ljudi toga doba, među kojima je svakako najpoznatiji otac istorije Herodot, koji se ovde rodio i živeo u 5. veku p.n.e. Kasnije su vlast nad Halikarnasom preuzeli Persijanci i za vreme njihovog vladara Mauzola, desila se prava ekspanzija u razvoju grada. Nakon smrti Mauzola, u njegovu čast podignut je posmrtni hram, nazvan po vladaru Mauzolej u Halikaransu, jedno od 7 svetskih čuda antičkog sveta. Posle Persijanaca grad je bio najpre u sastavu Rimskog carstva, onda Vizantije, Seldžuci su ga osvojili u 11. veku, a za vreme vladavine Ritera sa Rodosa, vitezovi Svetog Jovana nazvali su  ga Petronijum i u njemu sagradili početkom 15. veka tvrđavu svetog Petra. Pod upravu Otomanskog carstva grad potpada za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog 1522. godine i dobija svoje današnje ime.

Šta videti u Borumu:
1. Tvrđavu sv. Petra
Na samom ulazu u predivno plavi zaliv gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, diže se impresivna srednjevekovna tvrđava Sv.Petra koju su podigli vitezovi Rodosa. Danas je to muzej podvodne arheologije sa iskopinama koje datiraju još iz Bronzanog doba. Meni je sam muzej bio interesantan, i mislim da vredi prošetati se ovuda...Uostalom, pogledajte slike pa sami odlučite... tekst o tome možete pogledati ovde
-izvor: internet
pogled na tvrdjavu-

2. Bodrumski amfiteatar koji se nalazi na putu izmedju Gumbeta i Bodruma. Sagradjen je u periodu vladavine Mauzoleja. I danas je funkcionalan i može da primi više od 13.000 posetilaca. Čine ga tri zasebne celine, scena, horski deo i tribine za publiku. Tokom godine na njemu se održavaju brojni koncerti, manifestacije i drugi umetnički programi.

3. Bodrumske vetrenjače...kada prošetate ulicama grada, suvenir koji najviše upada u oči jesu vetrenjače, ima ih na svakom koraku...
Originalne vetrenjače pravljene su od kamena, sa drvenim krilima, i funkcionisale su u 18. veku, i koristili su ih za mlevenje žita. Sedam njih i dalje ponosno stoji na brdu izmedju Gumbeta i Bodruma, a jedna se nalazi i u samom Gumbetu....Danju, sa plaže, iz Gumbeta, vidite brdo na kojem su poređane vetrenjače.
-izvor: internet-

--izvor: internet-

4. Mindos kapija, odnosno njeni ostaci, koji potiču iz 4. veka p.n.e., kada je ovde vladao kralj Mauzolej, nalazi se u zapadnom delu Bodruma. Zajedno sa njene dve velike kule, ova kapija, nekadašnja zapadna kapija drevnog grada Halikarnasa, privlači veliku pažnju turista.

-izvor: internet
mozaik kod kapije-
-izvor: internet
Mindos kapija-


5. Ostaci velike grobnice kralja Mauzoleja
-izvor: internet
jedna od mogućih varijanti kako je mauzolej izgledao-
Jedno  od 7 svetskih čuda starog doba, kao što gore pomenuh, koje je trajalo gotovo 17 vekova. Potom je dosta oštećeno u zemljotresu, a u 15. veku  vitezovi sv. Jovana sa Malte su ga uništili, uzimajući sa njega kamenje za gradnju tvrđave sv. Petra.
Ovaj velelepni nadgrobni spomenik podigla je Mauzolejeva žena i sestra Artemizija II.. Osnova mauzoleja imala je dimenzije 40×30 metera. U samom središtu zdanja nalazili su se grobnica i sarkofag, napravljeni od alabastera, sa motivima od zlata. Alabasterni sarkofag stajao je na uzvišenom mermernom platou, oko koga su se nalazile kolonade jonskih stubova. Te kolonade su držale piramidalni krov, načijem su vrhu stajale statue četiri konja koji vuku kočije i brojne druge statue. Lepota i grandioznost hrama nisu se ogledale samo u njegovoj veličini, već i u mnogobrojnim statuama, među kojima se isticalo više desetina glomaznih kipova ljudi, konja i drugih životinja, uklesanih u spoljnu fasadu hrama. To su bila dela u to vreme najboljih grčkih klesara – Skopasa, Timoteusa, Briaksosa i Leoharesa.
Od Mauzoleja je ostao samo temelj, nekoliko skulptura i mermerne dekoracije oslikane detaljima iz jedne bitke koju su Grci vodili protiv Amazonki. Danas su na mestu mauzoleja vidljivi ostaci temelja, dok se pažljivim razgledanjem krstaškog dvorca, koji još uvek postoji u Bodrumu, mogu jasno uočiti delovi nekadašnjeg Mauzolejevog hrama.
Ustvari, ako volite da osetite duh prošlig vremena, možete posetiti ovo nalazište. S obzirom da je od svega toga ostalo vrlo malo, nemojte se razočarati ako ne vidite ono što očekujete.

 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram