Vinarija Malča

8/24/2015


 U zadnje vreme i kod nas se razvija vinski turizam. Svaka vinarija trudi se da razvije specifičnu priču koja će turistima ponuditi još nešto sem dobrog vina.

Malčanska vinarija nalazi se u blizini Niša,(preciznije 7km od Niša). Vlasnici su obrazovali četiri odvojene priče, koje su spojili sa nekom vrstom putovanja kroz vreme, te se dobio vinski vremeplov. Zamislite da istovremeno možete probati vino koje se pilo na raskošnim rimskim gozbama, za stolom Nemanjića, a onda probate i vino dobijeno modernom tehnologijom obrade grožđa. Moram da dodam, sve ovo je u povoju i nadam se da će vlasnici još raditi na tome. U svakom slučaju, i okviru vinarije se nalazi: Rimska kuća, Nemanjića kuća, srpska kuća XX veka i savremena vinarija.
1.U rimskoj kući vino se proizvodi u amforama. Doduše, ove amfore su napravljene u XXI veku, ali po tradiciji koju čuvaju gruzijski majstori. I na samoj prezentaciji u okviru vinarije, a i kasnije, istražujući, saznala sam zanimljivu priču o tome kako gruzijci proizvode, i neguju vino i do današnjih dana.
Ova vina su specifična, s obzirom da je čovekov uticaj sveden na najmanju moguću meru. Od berbe, do prve čaše, potrebno je dve do tri godine.
Ubereš grožđe, skineš bobice s peteljki i staviš ih u amfore ukopane u zemlju sa sokom koji je dotad iscurio iz grožđa. Poklopiš amforu i prepustiš fermentaciji. Kad temperatura poraste, grožđe iz amfore izmuljaš i vino prebaciš u bačve. Tokom sledećih godinu, godinu i po povremeno štapom promešaš sadržaj bačve kako bi fini talog podigao s dna i “podsetio” prirodne kvasce da još imaju posla – moraju i zadnju mrvu šećera preraditi u alkohol. Tako se vino obijalo pre 8000 godina u Gruziji  podno Kavkaza, I tako se dobija i sad u Malčanskoj vinariji.
Proces zrenja i stvaranja vina je, dakle,malo duži, ali se dobija vino mnogo punijeg ukusa. Vino Konstantin Veliki i vino Carica Jelena, su crveno i belo vino dobijeno upravo iz ovih amfora.

enterijer rimske sobe



2. U Nemanjića kući smešteno je 14 buradi od starog hrasta, u kojima se čuva crveno vino. Ovo vino je nazvano Zone. U pesmama je to vino opisano kao rujno, i proizvodilo se od sorte groždja koja je prilično kisela. Ovakvo vino nije moglo dugo da stoji. Ove, nekad autohtone sorte vina, danas su veoma retke, ali se vlasnici trude da ih vrate u proces proizvodnje, zbog potrebe ljudi da probaju nove, specifične ukuse vina.

3. Srpska kuća je podrum sa početka i sredine 20-og veka sa destilerijom i betonskim tankovima, kako se nekad u vinarijama u Jugoslaviji pravilo vino. Tehnologija po kojoj je izgrađena je stara 130 godina. Instalirana je na 5 spratova. Dva sprata destilerije su ispod zemlje, tri sprata iznad zemlje i na vrhu (6.sprat) je Vidikovac.






4. U savremenoj vinariji vino se proizvodi u velikim inox bačvama.
proizvodi vinarije Malča

 I sam enterijer oko vinarije sredjen je za uživanje i opuštanje. Eto još jednog razloga da navratite!

You Might Also Like

2 коментара

  1. Ako se ne varam, ovde se radi o bivšoj državnoj vinariji Sićevo? Dopalo mi se, posebno, što kako vidim sa vaših slika, proizvode ponovo fantastično vino Kalča ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, da, u pravu ste! Obnovili su bivsu drzavnu vinariju, otud i prostorija za proizvodnju iz XX veka.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram