Bern

1/05/2016

Počeću ovo pripovedanje o Švajcarskoj nekako od sredine, od grada Berna.Valjda zato što on, kao glavni grad konfederacije, i takođe glavni grad istoimenog kantona, zaslužuje da bude prvi pomenut. Sem toga on je smešten u samom srcu Švajcarske, na jednakom rastojanju od Italije, Francuske i Nemačke.
Bern nas je sačekao nekako ušuškano među vencima Alpa, sa svojom starom gradnjom i divnim fontanama.

1. Prvi pogled na grad bacili smo sa vidikovca na koji stižu svi putnici koji u Bern pristižu autobusom. Crveni krovovi grada vire nad dolinom u kojoj je Bern nastao, a između njih vijuga neobično zelena reka Ar. Sa vidikovca, koji je ujedno i prelepa botanička bašta ( nažalost zimi ne može da se uživa u lepoti ove bašte), možete da osmotrite i visoke kupole katedrale i skupštine grada).
2. Sledeća tačka obilaska je jama u kojoj se čuvaju medvedi, kao simboli grada Berna. Naime po legendi, Berthold V, vojvoda od Zeringena, jednog dana u pratnji dvorske svite krenuo u lov. Pre polaska vernim podanicima je obećao da će od mesta, zapravo od obične vojne kasarne, osnovati grad i da će mu ime dati po životinji koju bude prvu ustrelio. Lako je zaključiti da je vojvoda ubio medveda i ispunio obećanje. Tako se rodio Bern, “medveđi grad”. A medved je svuda, na kućama, na fontanama, zastavama...
Za medvede je napravljena jama na ulazu u grad, koju su se potrudili da koliko, toliko urede tako da životinje ne budu tužne u zatočeništvu. Nažalost, mece su spavale svoj zimski san te nismo mogli da ih vidimo.

3. Stari deo grada Berna sastoji se od kuća sa jednostavnim, lepo očuvanim fasadama, na kojima su tu i tamo postavljene interesantne skulpture. Kroz par glavnih ulica u centru protežu se arkade duge oko 6km koje predstavljaju najduže pokriveno šetalište u Evropi. Pod arkadama su sakrivene male radnje, u kojima bez obzira na vremenske uslove možete kupovati do mile volje (naravno, ako vam to novčane prilike dozvoljavaju).
Ceo centralni deo Berna je pod zaštitom UNESCO-a

4. Na ulicama su smeštene fontane, ima ih oko stotinak. Meni najlepše smeštene su na glavnim ulicama. Na njima su, naravno, predstavljene ličnosti iz istorije grada ili medved u različitim varijantama. 
Voda je dovedena do grada zbog čestih požara kojima je Bern bio izložen. Tako su nastale ovi divni simboli grada.

Na slici gore predstavljena je neobična fontana čoveka koji jede malu decu- šta mislite o njoj?




5. Katedrala je nažalost bila zatvorena, ali pročelje ulaza ukrašeno je zanimljivim figurama sa zlaćanim kosama (izgleda da im je zlaćana kosa bila ideal lepote). Iza katedrale nalazi se prelep park, sa pogledom ka reci Arl i divnim, starim zdanjima. 

prelepa stara zdanja u blizini katedrale


6. Lutajući glavnom ulicom nabasali smo na kuću u kojoj je sa svojom porodicom živeo i Albert Anštajn. Naravno, zbog praznika nismo mogli ući, ali pročelje kuće je zanimljivo obeleženo.
vidite li Anštajna kako viri sa prozora?

Sem Anštajna, u Bernu je živeo i Lenjin jedan kratak period i mnogi drugi znameniti ljudi.
7. Na jednom od trgova se nalazi naravno i kula sa preciznim švajcarskim satom, koja još pokazuje i mesec i astronomske simbole.


A na drugom trgu smeštena je skupština ispred koje je napravljeno veliko klizalište za decu.


A malo dalje i za odrasle je organizovana zabava. Nije im smetala čak ni kiša koja je padala.
Inače, kao i svuda u zemlji i ovde je besprekorno čisto i prilično skupo za naš standard. Ali svaka lepota ima svoju cenu, pa i ova.

Švajcarci su jako ponosni na svoju dugu tradiciju proizvodnje sira. Danas imaju oko 400 vrsta sira, a najpoznatiji je čuveni rupičasti Emmentaler. Na slici dole je jedan od sireva koji Švajcarska nudi.



naravno još jedan meca u gradu


pročelje gradske kuće


I tako smo posle par sati završili obilazak ovog divnog grada. Čekao nas je novi grad, ali tome u sledećoj priči.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram