Lugano

1/11/2016

Lugano je grad na jugu Švajcarske nedaleko od granice sa Italijom. U ovom švajcarskom gradu priča se italijanski, ali sve je mnogo sređenije i utegnutije nego li u bilo kom italijanskom gradu.
Grad se nalazi na obali jezera Lugano, odnosno na ušću reke Kasarate u jezero, između planina Bre i San. Iznad grada se strmo izdižu Alpi, formirajući pitoreskne panorame. Ustvari, najupečatljivije obeležje ovog grada jeste priroda. Sve ostalo nekako tone u izmaglicu u odnosu na moćnu lepotu koja dominira oko jezera.


1.Dakle prva na listi znamenitosti svakako je jezero Lugano. Leti se može ići u obilazak jezera pedalinama, ali zimi se jedino može šetati uz obalu u okviru parka koji se naslanja na gradsko jezgro.
pedaline na jezeru Lugano

neverovatno lep park, koji se naslanja na obalu jezera




panorama uz obalu jezera


Sa planine Monte Bre pruža se impresivan pogled na Lugano i okolinu. Do vrha možete peške ili žičarom, a na vrhu vas čeka slikovito švajcarsko seoce.

U jezeru plivaju labudovi i patkice, nad jezerom jezde galebovi i golubi i svi se oni zajedno sjate ako koji od posetilaca odluči da ih hrani. Onda nastaje neverovatan prizor.
2. Lugano ima dobro očuvano staro gradsko jezgro sa nekoliko trgova, starih krivudavih ulica, sa velelepnim crkvama i palatama.
Na centralnom trgu se šepurila velika jelka, ukrašena zlaćanim kuglama, a okolo su bile načičkane drvene kućice koje se tradicionalno podižu zarad novogodišnjeg vašara. 
opštinska zgrada
3. Na uzvišenju iznad krovova grada, smeštena je katedrala Svetog Lavrentija iz 9. veka, koja je najprepoznatljivija gradska građevina. Njen zvonik dominira luganskim krajolikom, a katedrala je poznata i po brojnim freskama kojima je oslikana unutrašnjost.Nažalost, bila je u fazi rekonstrukcije kada smo je obišli, tako da videsmo samo jednu od kapela.
Grad sve češće nazivaju "švajcarski Monte Karlo" i na glasu je kao elitna destinacija, tako da danas spada u jedan od najposećenijih gradova u Švajcarskoj.
skulptura na ulasku u grad


novogodišnje dekoracije


okićeni stubovi zgrade

simpatičan kafić u centru

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram