Apsare

3/06/2017

Apsare su igračice, deo folklorne tradicije Kambodže. Vezane su za religiozno učenje hindu i budističke religije.

One su, po verovanju, lepa, superprirodna bića. Plešu u palatama bogova, zabavljaju i ponekad i zavode bogove i ljude. Veruje se da mogu da menjaju svoje obličje, da su odgovorne za sudbinu ljudi kojom se poigravaju.
Nekada su bile vezane za kraljevske palate, gde su živele, vežbale i zabavljale kralja i njegovu porodicu.


Apsare nisu isčezle, postoje i danas, ali u drugom obliku. Jedne večeri smo u okviru Kraljevske palate u Pnom Penu mogli da posmatramo ples savremenih Apsara. Nacionalni umetnički teatar prikupio je mlade ljude iz sela, obučavao ih, i sada oni putuju širom sveta, nastupajući. Istovremeno, ovaj teatar omogućava im da se školuju. Tužno je da je ovaj ples sedamdesetih godina dvadesetog veka skoro nestao. Preko devedeset procenata kambodžanskih umetnika i intelektualaca uništeni su zahvaljujući režimu Crvenih Kmera ( o tome u jednom od sledećih postova).



Sadašnje igračice su za razliku od mitskih Apsara potpuno obučene (sledeći post) ali su zadržale njihovu gracioznost i zavodljivost. Naročito su fascinantni pokreti prstima tj. njihova gipkost i mogućnost skoro nerealnog savijanja. Probala sam, meni je bilo poprilično bolno. Pored toga, čula sam priču da one veoma rano idu u penziju, baš zato što usled neuobičajenih pokreta dobijaju artritis i ne mogu više da igraju. Inače, pokreti rukama nazivaju se kbach. Ovi pokreti su izvesna vrsta alfabeta i predstavljaju elemente prirode kao što su voće, cveće i lišće. One moraju da znaju u proseku oko 4500 pokreta da bi bile dobre igračice.

igra kokosovim orasima




Na video snimku videćete različite plesove Kambodže. Ribarski ples je, recimo, ispirisan ruralnim životom mladih ljudi. Ima plesova koji su ispirisani legendama iz  hindu i budističke religije. Predstavljena je borba izmedju dobra i zla, Hanumana, generala Majmuna, koji se zaljubljuje u zlatnu sirenu. Naravno, prilikom plesa korišćeni su tradicionalni instrumenti.




You Might Also Like

1 коментара

  1. Odlično...nikad čuo za njih. :) Pogotovo što je Kambodža u pitanju. Tu zemlju moramo videti.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram