Tonle Sap

3/01/2017

Da li ste nekad čuli za ovo jezero? Nalazi se u Kambodži, blizi lokaliteta velikih hramova, po kojima je Kambodža poznata. Na njemu je niklo selo, koje bih sa dve reči opisala kao prljava bajka, toliko bajkovito, a toliko neuslovno!
žitelji Tonle Sapa

Već stotinama godina Kambodžanci se najčešće bave uzgojem pirinča i lovom ribe! E upravo je ovo jezero mesto gde se dobije polovina godišnjeg ulova ribe u Kambodži. Po prirodi lenji, ne želeći da se zamaraju, Kambodžanci žive na mestu koje im omogaćava da love iz svojih dvorišta! A dvorište je ogromna površina vode ispred i ispod njihovih kuća!
sojenice na vodi


jedini način prevoza u naselju-čamci

Inače, jezero Tonle Sap ima više pritoka i jednu otoku-reku Tonle Sap. Ta reka povezuje ovo jezero sa rekom Mekong.
Svake godine, u junu mesecu, ovde može da se posmatra izuzetan fenomen. Reka Mekong nosi vodu koju su monsuni doneli na Himalaje. Količina vode je tada 4 puta veća nego u sušnoj sezoni. Pošto se Kambodža nalazi u ravnici, voda iz reke Tonle Sap menja pravac kretanja i teče uzvodno, puneći jezero Tonle Sap. Tada se dubina jezera poveća sa 2-3 na oko 14m, otuda su i sojenice na slikama ovako jako izdignute od vode.









Najviši nivo jezero ima u septembru, kada je trećina poljoprivrednih površina pod vodom. Jezero se prazni u novembru,kada nivo vode počinje da opada.
Ne mogu vam opisati osećaj koji se javlja kada ploviš po ovom naselju. Istovremeno tako siromašni materjalno, a tako bogati srećom i nenapadnim zadovoljstvom. Male životne stvari su, očigledno,njima potpuno dovoljne.



A onda izađeš na jezero, vidiš prostranstvo plave vode koja je u naselju bila žuta i mutna, zaustaviš čamac i uživaš. Uživaš u plavetnilu, u mirnoći u čamcima koji sporo promiču u daljini. 
Posle nekog vremena, prišao nam je čamac snabdeven kao prodavnica. Želite pivo, sok, grickalice, sve to ovde možete naći.
I posle sat vremena uživanja na pučini, vraćate se kroz isto naselje gde vidite decu koja piju vodu zahvatajući je plastičnim činijama iz Tonle Sap reke, žene koje sedeći u čamcima peru kosu tom istom vodom, ribare kako do grla stoje umočeni u prljavu vodu, vukući svoje čamce prema improvizovanim dokovima. I opet se suočavate sa bedom i nesrećom ovog mesta. A opet ste fascinirani kako i pored svega oni imaju neki zadovoljni smešak na licu.
Na videu mozete zapaziti sve o čemu sam vam pričala:


Do sledećeg putopisa, 
Vaš Putoljub!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram