Kraljevska palata u Pnom Penu

3/14/2017



Ovu lepu palatu, koja je preživela režim Pola Pota, napravio je 1866. kralj Norodom na obalama reke Mekong. Unutar njenih zidova krije se raskoš koja nas je zbunila. Kitnjasti krovovi u više nivoa, opervaženi zlatnom bojom, verski simboli poput feniksa i višeglave zmije, čipkaste gradjevine podignute u čast vladara.
Palata je rezidencionalno mesto kraljevske porodice. Dostupna je  posetiocima skoro tokom cele godine. Otvara se u devet i cena ulaznice je oko 6 dolara. Slikanje i fotografisanje je dozvoljeno, sem unutar Srebrne pagode i kraljevske rezidencije.Ono što još treba da znate kada obilazite palatu jeste da ne smete ići neadekvatno obučeni (duže suknje ili pantalone su obavezne, kao i duži rukavi. Prekrivanje ramena maramama nije dozvoljeno, te morate nositi džemper ili bluzu sa dugim rukavima).



Gradjena je u tipičnom kmerskom stilu, sa neznatnim dodatkom francuske arhitekture poput odbrambenih zidova, dvorane prestola, hrama smaragdnog Bude, visokog zvonika te zidnih slika.

U palati živi kralj, koji i ako u godinama, nema porodicu. Nije se ženio i nema nameru. Iako se o tome nigde ne govori javno ni otvoreno, svi znaju da je Norodom Sihanom homoseksualac. Izabran je pre devet godina, kao najstariji sin sada već pokojnog kralja, koji je 2004. abdicirao. Već u to vreme, znalo se za prinčevo seksualno opredeljenje. Njegov otac je javno izjavio kako se njegov sin odnosi prema ženama kao prema sestrama. Na Tajlandu je seksualno opredeljenje samo tvoja stvar i oni su veoma tolerantni po tom pitanju. U Kambodži se, izgleda, prećutno slažu sa tim.

Palata je okrenuta ka istoku, a deo uz reku podeljen je na četiri zone.Na jugu se nalazi Srebrna pagoda, na severu je palata Khemarin, u centralnom(istočnom) delu je smeštena dvorana prestola a zapadno se nalazi unurašnje dvorište sa privatnim delom za kralja (rezidencijalni deo).

Dvorana prestola je mesto  na kojem su kraljeve osobe od poverenja, generali i kraljevi službenici provodili svoje dužnosti. Ona je i danas u upotrebi kao mesto za verske i kraljevske ceremonije (kao što su krunisanja i kraljevska venčanja), ali i mesto u kojem kralj ugošćuje svoje zvanice. Zgrada ima oblik krsta a krovovi se završavaju sa tri tornja.Niže krovove pridržavaju neobične figure,koje se zovu kinare.  Centralni, 59 metara visoki toranj krunisan je glavom Brahme sa četiri lica. 
Unutar dvorane nalaze se 3 kraljevska prestola i zlatna poprsja kambodžanskih kraljeva i kraljica.Na mestu ove gradjevine postojala je jedna iste namene, ali napravljena od drveta. Kao i sve druge građevine i strukture u palati, dvorana prestola orijentisana je prema istoku te ju je najbolje fotografisati u jutarnjim satima. 
dvorana prestola
Kraljevska_palata_Pnom_Pen
glava Brahme sa četiri lica

Kraljevska_palata_Pnom_Pen
naga-višeglava zmija

Kraljevska_palata_Pnom_Pen

Kraljevska_palata_Pnom_Pen
figura kinare, mitološkog bića iz budističke i hindu religije, polu žene a polu ptice (gornji deo tela je ženski, donji, poput krila, repa i stopala je od labuda)



Paviljon mesečine  je paviljon na otvorenom koji služi kao lokacija za predstave kmerskog klasičnog plesa. Ovde su živele i vežbale apsare, čiji smo ples i gledali tokom večeri (vidi ovde). Radi se o jednom od najznačajnijih objekata u palati koji se odmah vidi i van same palate budući da je smešten tik uz zidine. 
 

Paviljon Chan Chhaia ima balkon koji se koristio kao platforma za gledanje parade na bulevaru Sothearos, ulici koja se pruža uz samu palatu. 
Kraljevska_palata_Pnom_Pen
Paviljon mesečine

Kraljevska_palata_Pnom_Pen

Kraljevska_palata_Pnom_Pen

Srebrna pagoda - U glavnoj zgradi nalazi se velika količina nacionalnih blaga, poput zlatne statue Bude ukrašene draguljima. Najistaknutije statua su statua smaragdnog Bude i Buda Maitreja koji je napravljen u prirodnoj veličini i optočen sa 9584 dijamanata. Tokom vladavine kralja Sihanouk srebrna pagoda je na sebi imala više od 5.000 srebrnih pločica. 
Kraljevska_palata_Pnom_Pen
Srebrna pagoda





U neposrednoj blizini palate nalaze se stupe kralja i kraljice, koje predstavljaju simbol budizma, neku vrstu spomenika.






Kraljevska_palata_Pnom_Pen
stupa kralja Norodoma
Kraljevska_palata_Pnom_Pen

Zidovi koji okružuju ovaj deo palate oslikani su prikazima iz Reamker epa, Kambodžanske verzije Ramajane.

mural koji sadrži motive iz Ramajane
Takodje u sklopu ovog dela palate nalazi se i maketa Ankor Wata.
Kraljevska_palata_Pnom_Pen

Palata kmerskog kralja je zvanična rezidencija kralja Kambodže. Odvojena je od ostalih objekata palate malim zidom te se nalazi na desnoj strani dvorane prestola
ulaz u Palatu kmerskog kralja
Sem toga posetili smo i muzej, gde smo saznali da je na dvoru strogo propisano kojim danom smeš da nosiš koju boju odeće i za žene je takodje propisana i frizura (slika dole). Videli smo delove kraljevske odeće, venčanice, paradnu uniformu.
detalj iz muzeja

Pogledajte i video iz palate:

Bili smo zabljesnuti sjajem i bogatstvom, dok je sa druge strane zidina palate aktuelna jedna sasvim drugačija priča, puna siromaštva i bede. Ali o tome u nekim drugim putopisima. Za sada uživajte u raskoši i lepoti ove veličanstvene palate.




čak je i mačka ovde dobro uhranjena

orhideje krase kraljevski vrt

You Might Also Like

1 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram