Ankor Wat

11/23/2017

Angkor Vat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor. Nalazi se na oko 240 km severno od Pnom Pena i oko 20 km severno od jezera Tonle Sap(vidi ovde). Najvećim delom je sagrađen u vremenu od 1113. do 1150. godine u vreme vladavine kmerskog kralja Surjavarmana II na prostoru od oko 2 km2 i najveća je verska građevina na svetu. Angkor znači "grad", dok reč vat na jeziku Kmera i tajlandskom znači "hram". 
Ovaj kompleks  premrežen je kanalima koji su između ostalog služili radnicima za prevoz ogromnih kamenih blokova splavovima. Danas su ti kanali ispunjeni plićom vodom, tek da se stekne predstava kako je kompleks nekad izgledao. 
Hram je izgrađen na osnovu religijskih i političkih ideja iz Indije, a prilagođen je lokalnim prilikama. U njemu je nekada živelo više desetina hiljada ljudi, a pojedini zapisi koji se nalaze u hramu navode i brojku od čak 80 hiljada ljudi. Angkor Wat okrenut je prema zapadu, što je neobično jer je taj smer obično vezan uz smrt u hinduističkoj kulturi. Prvi Evropljanin koji ga je posetio bio je portugalski monah Antonio da Madalena.Od tada pa do danas milioni turista hrle da vide ovaj veličanstven hram.
Teško da ima Evropljanina koji nikad nije video sliku hrama ili odgledao emisiju o njemu, a skoro da se nalazi uvek na listi željenih mesta za posetu svakog svetskog putoljuba.

Ranom zorom, pred svitanje, možda je najbolje približiti se zidinama i čekati da se ružičaste boje preliju preko hrama. Mi smo sedeli u tišini, obavijeni pomrčinom. Skoncenrisali smo se na obrise koji su se pomaljali u daljini. Nemi od divljenja, od uzbuđenja,od neverice da smo konačno tu....dugogodišnja želja se konačno ostvarila...



Namena kompleksa
Kompleks je napravljen u religiozne svrhe. Njegovi stvaraoci pripadali su Hindu religiji i posvetili su Ankor Wat jednom od tri glavna božanstva-bogu Višnuu-zaštitniku. Mnogi istraživači smatraju da ujedno Ankor Wat imao i mauzolejski karakter.
Hindu hramovi nisu mesta za okupljanja ljudi, oni su mesta na kojima Bogovi borave. Gradeći tako grandiozan hram, vladar je želeo da obezbedi da Bog izabere njegov hram kao jedino mesto bivstvovanja na zemlji.

Sam hram je odraz kmerske kosmologije - na vrhu terasa koje se penju i smanjuju nalazi se pet tornjeva, oblikovanih kao lotosovi cvetovi, koji simbolizuju planinu Mehr, dom bogova. Kameni nasip koji ide od trostrukih vrata spoljnog omeđenog prostora između dve nekadašnje biblioteke i ceremonijalnih spremišta za vodu ili veštačkih jezera, prostire se do veličanstvenog zapadnog ulaza. 



Do centralnog tornja, visokog 66 metara, dolazi se izvanredno strmim kamenim stepenicama. Odatle, pogled na okolinu i na samu građevinu je veličanstven.

Vodite računa, nije dozvoljeno da idete golih ramena, ali ne dozvoljavaju ni umotavanje u maramu.

Način gradnje
U planiranju komplesa učestvovalo je više od 300 ljudi, izgradnja je trajala 30 godina, i nije u potpunosti završena.
Angkor Vat je građen od neobrađenih blokova peščara koje su potom klesali vajari. Blokovi za gradnju bili su brušeni u posebnim brusionica, tako da su slagani jedan na drugi bez vidljivih međuprostora. Posmatrajući bareljefe na zidovima, spojevi kamenih blokova jedva da su vidljivi. Veliki narativni bareljefi površine 1200 m2 koji ispunjaju tremove okružene galerijama spadaju među čudesa Angkor Vata. Na njima su predstavljeni prizori iz hinduskih epova ispričani u vidu osam različitih priča. Mnogi zidovi hrama ukrašeni su figurama plesačica - zvanim apsare - koje imaju svaka svoja obeležja, tako da nisu međusobno slične (vidi ovde).


Pretpostavlja se da su za izgradnju korišćeni slonovi, kokosova užad, koloturi i skele od bambusa. Većina kamenih blokova ima male rupe prečnika 2,5 centimetra i duboke 3 cm. Pretpostavlja se da su u njih umetan klinovi pomoću kojih su se blokovi postavljali na svoje mesto. 
Klesani su čak i kameni krovovi. Oni su konveksnog oblika, a na strehi su ponešto zakrivljeni na suprotnu stranu. Većina stubova je četvrtasta, četvrtastih kapitela koji su prošireni da bi mogli nositi težinu velikih arhitrava. 
Sam hram i celokupna unutrašnjost nekada je bila u bojama. Zlatna i crvena i sticale su enterijer i činile ga još monumetalnijim.
Kada je hindu religija zamenjena budističkom u hram su ubačene Bude. Budistički sveštnici šetaju po hramu i proriču sudbinu. Sivilo hramova ukrašeno je njihovim narandžastim togama.





I ako dugo zaboravljen,Angkor Wat je danas najznačajniji nacionalni simbol Kambodže i predstavlja kmersku kulturu i kambodžanski narod. Njegova slika nalazi se na brojnim državnim simbolima pa je tako na državnoj zastavi i novčanici od 500 Riela. Čak i u vreme vladavine Crvenih Kmera zlatna silueta hrama bila je deo kambodžanske zastave. 
A turisti su gotovo postali sastavni deo hrama. Stopljeni u okolinu, prisutni svud, mešaju se sa domaćim stanovništvom koji nudi različite usluge. Čitave porodice šćućurene čekaju da na neki način zarade novac od turista.

A pokoji budistički sveštenik prošeta kroz masu stranaca, omogućavajući im da naprave brdo fotografija.

I tako, bilo da odlučite da jedan ceo dan posvetite ovom hramu, ili da kao i mi vreme rasporedite na više njih, zastanite bar na kratko ispred kompleksa i pustite da vas prožme njegova energija. Čudesna građevina, neverovatnih razmera, ogleda se u vodama procvetalog lotosa, i kao da postoji negde između jave i sna. Čudestan san jednog vladara sada živi u očima hiljada ljudi.



Do sledećeg putopisa,
Vaš Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram