Vinarija Milestii Mici

11/08/2017


KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Moldavija , istočna Evropa
Za koga: Za one koji vole da istražuju manje popularne turističke destinacije i za ljubitelje vina

Višednevni izlet: Kišnjev-Soroka-Tiraspolj
Moldavija ima idealne uslove za uzgoj vinove loze. Nalazi se na istoj geografskoj širini kao i francuska pokrajina Burgundija, koja je čuvena po proizvodnji vina. U ovim je krajevima proizvodnja vina započela još u četvrtom veku pr. n. e., kad su grčki trgovci doneli vinovu lozu. U narednim vekovima zemlju su osvajali Goti, Huni i razni feudalni gospodari, no tradicija proizvodnje vina ipak se nastavila.
Od 16. do 18. veka zemlja je bila pod vlašću Otomanskog Carstva, a Turci su se iz verskih razloga protivili proizvodnji vina. Međutim, u 19. veku zemlja je potpala pod Rusiju, a ruski su carevi zdušno poticali razvoj vinarstva. Oni su iz Francuske uvozili razne sorte vinove loze koje su dobro uspevale na ovim područjima. Nakon Drugog svetskog rata Moldavija je postala deo Sovjetskog Saveza, koji je zaslužan za sistematsku modernizaciju vinarstva. Moldavija je postala najistaknutija vinogradarska i voćarska regija u čitavom Sovjetskom Savezu. Sovjeti su prvi došli na ideju da bi se ovdašnje podzemne tunele moglo pretvoriti u izvrstan vinski podrum. 
Naravno, ako se nadjete u Moldaviji, najvažnija stvar koju ne smete propustiti je da probate njihova vina. Duga tradicija pravljenja vina rezurtirala je kvalietnim vinima.
Mileştii Mici je moldavski proizvođač vina, koji ima najveću kolekciju vina na svetu i najveći vinski podrum. Podrum je dug 200km, 55 km dostupno je posetiocima.

Drevne podzemne galerije dosežu do granica grada Kišinjeva. Održava se stalna vlažnost (85-95 %) i temperatura ( 12 °C - 14 °C) tokom cele godine. Neka se vina čuvaju nekoliko desetina godina pre nego što se prodaju.
Ulaz košta oko 25E (cena zavisi od toga želite li degustaciju ili ne). Nama nisu dozvolili da uđemo peške, potrebno je da imate svoje vozilo, ali to ne može biti autobus, niti mini bus, zbog visine-kao u našem slučaju. Upravo zato nismo ni mi mogli unutra, ali ima dovoljno sadržaja i van podruma, i nismo se pokajali što smo došli.
U dvorištiu se nalaze dve fontane sa vinskim čašama iz kojih preliva voda (obojena), a ne vino, kako posetioci uglavnom pomisle.
fontana


deo fontane sa krčazima

Vinarija je veoma popularno mesto za fotografisanje mladenaca, pa ih je bili dva para kada smo mi svratili u posetu....

2005, Mileştii Mici ušao je u Ginisovu knjigu rekorda sa najvećom kolekcijom vina na svetu. Kompleks ima gotovo 2 miliona boca. Više od 70% od skladištenih vina su crvena, 20% su bela, a oko 10 % su dezertna vina. Najvrednija vina ove zbirke, imaju vrednost od 480 eura po boci i izvoze se samo u Japan. Najstarija vina su iz 1969.
U vinskoj prodavnici možete kupiti vina ili probati čašu vina po izboru. Mi smo probali penušavo vino i izuzetnog je ukusa.
ulaz u prodavnicu vina

mural u prodavnici vina
A kako izgleda vinarija iznutra? (video preuzet sa neta)




You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram