Menton

7/11/2018


Ovo putovanje bilo je posvećeno italijanskim gradovima i njihovoj lepoti, šarmu, slavljenju života, a ovaj francuski grad upao je između obilazaka i savršeno se uklopio u putovanje posvećeno šarenim kućicama.

Menton je smešten na francuskoj rivijeri i zovu ga Biser Francuske. Preko Autostrade di Fiori, odnosno cvetnog autoputa i niza tunela, stiže se u ovo mesto koje sjaji vedrinom, delimično i zbog veselog kolorita kojim je ofarbano. Žute, narandžaste i terakot boje preovladavaju na svakom koraku.
Za one plašljive, sam silazak u grad može da bude malo traumatičan, ali verujte, vredi izdržati niz tunela i pogled sa puta niz liticu, jer vas dole očekuje carstvo boja i toplote-u ovom gradu ima 316 sunčanih dana godišnje!



                 

Iako je francuski grad, italijanski šarm se svuda oseća, pošto je zapravo na granici između Italije i Francuske, a još mu dodatni šmek daje grgoljiv francuski koji se čuje ulicama.
Ne znam da li me je više privukao šarm uskih ulica, vesele boje fasada, pogled na šarenoliki grad sa njegove obale, ljupka vrteška u centru ili veseli i nasmejani ljudi na njegovim ulicama. Ako tome dodate da ima i plaže, pošto izlazi na Mediteransko more, onda je ovo grad idealan za odmor u bilo koje doba godine.
Zbog blage klime zimi, i gotove bez mraza u zimskim mesecima, idealan je za uzgajanje arguma, po kojima je i poznat.Na ulici smo videli minijaturne narandže i limunove, ali najbolje doba da se poseti Menton i oseti zašto je to grad limunova, je februar. Tada se na festivalu koji traje dve nedelje, potroši oko 145 tona limunova, od kojih se prave različite figure.Svake godine proglašava se tema festivala (recimo Dizni ili Nedodjija pa se  figure prave u duhu teme). Na ulicama se mogu videti tradicionalni sapuni od limuna, kozmetika i toaletne vode.
Još 1929 godine vlasnik jednog hotela u gradu organizovao je izložbu cveća i arguma. 1934. Prvi put je organizovan festival limunova i od tad pa do danas traje.
Sem po tome, grad je poznat i po cveću-pet puta je proglašen najlepšim cvetnim gradom u Francuskoj.
Danas je Menton mondensko lečilište, a zbog pogodne klime su se ovde nekad lečili tuberkolozni bolesnici, između ostalog i naš vojvoda Putnik, koji je nažalost, ovde preminuo. Mentonom su se šetali i Mopasan, Flober i mnogi drugi…
Staro jezgro grada je pravi lavirint uskih ulica koje se spuštaju od brda Kola Ronja ka staroj luci, a neobična imena ulica, kažu, uglavnom potiču od imena gusara! Širim ruke i dodirujem zidove ukrašene cvećem i sitnim detaljima. Sve je tako usko da bez problema dotičem dve susedne kuće, izgrađene jedne preko puta druge.


               

Dole na glavnom trgu, jedemo sladoled uživajući u vrteški i mirisu detinjstva koji ona sa sobom nosi.
Odatle glavnom ulicom, nailazimo na same lepote: makaronse i druge zavodljive francuske poslastice, cveće, muziku uličnog svirača.


Sa obale,uživamo čas u pogledu na stari grad, čas u plavetnilu mora. A u pozadini, iza grada, su jako uočljive planine, koje umeju da i u letnjim mesecima budu okićene snegom.Mon Ažela, Planina Medveda ili Bersoa, zaista daju posebnu romantičnu notu ušuškavajući ovo mesto, i štiteći ga.





I kao vrhunac, otkrivamo luku sa ukotvljenim jahtama. Dakle, mesto privlači i bogataše, mada onako mirno i slatko ne deluje kao neko mondensko odmaralište.

Mesto idealno za svačiji odmor! Iskrene preporuke.


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram