Bosa, Sardinija

8/21/2018

Uspavano selo, nanizano na brdo koje na vrhu, kao krunu, čuva ostatke starog utvrđenja, zaista preporučujem da obiđete. 
Od Algera vodi direktna linija, i posle nekih 60 minuta udobne vožnje, sa pogledom na prelepo tirkizno more, stižete u ovo pitoreskno naselje. Doduše, oni koji ne vole krivine, možda neće uživati, ali skoncentrišite se na lepotu i uskoro će sve ostalo nestati. S jedne strane jahte koje plutaju u tirkiznom moru, s druge strane neobično zelenilo, sastavljeno uglavnom od šipražja i stena. Put se probija kroz ovaj krajolik, po negde se usecajući u deo stene. Cena povratne karte iznosi 7,5E.
U podnožju brda, kada podignete pogled, vidite mnoštvo nanizanih pastelnih kuća. Sve su obavijene tišinom, jer u Bosu pristižu turisti samo da je obiđu, a zatim se vraćaju većim i življim mestima. Ovu posebnu atmosferu selo verovatno ima, zato što je par kilometara udaljeno od mora, pa stranci ovde ne odsedaju, već dolaze samo u prolazu.


Kroz naselje vrluda reka Temo, a mesto gde se ona uliva u more, veoma je upečatljivo. Kada se stepenicama popnete na utvrđenje na brdu, i dospete na njegove zidine, odatle ćete u daljini uočiti ušće Teme u more, kako lagano, kao zmija ide ka svom odredištu. Ovo je inače, jedina plovna reka na Sardiniji!

Te zidine su zamak Malaspina, koji je izgradila plemička porodica početkom 12-tog veka. Porodica Malaspina dobila je na korišćenje zemlju od pape Đovanija XVIII, kao zahvalnost što su učestvovali u borbama, zajedno sa Đenovljanima i građanima Pize u borbi protov Arapa, koji su pretili da zauzmu ove krajeve. Iz tog perioda potiče i sardinijska zastava koja ima belu podlogu sa crvenim krstom u pozadini i četiri glave maurskih prinčeva, koje su nađene odsečene posle jedne pobede. Zasluga je dodeljenja stanovnicima Sardinije, a oni su dobili pravo da kući donesu jednu takvu zastavu. Od tada pa do danas, ova morbidna zastava, viori se kao simbol Sardinije.
Ulaz u dvorac plaća se 4E, ali vredi svake pare, zato što je pogled odatle jedinstven (verijte mi, popela na mnogo vidikovaca). Unutra zidina nalazi se i crkva 'Nostra Signora di Regnos Altos',sa očuvanim starim freskama. Crkva je sagrađena najverovatnije u XIV veku, a unutar nje možete videti freske :
-sv.Đorđe ubija aždahu
-car Konstantin i carica Jelena drže istinski krst
-poslednja večera.
Sem toga, jedino se ovde, na tlu Sardinije može naći freska koja pokazuje šta se dešava sa telom posle smrti, podsećajući vernike da ne posežu za materjalnim , jer jedino je duhovno važno.

Pored obala reke, kada pređete stari most koji se nadnosi nad Temom, čeka vas još jedan pogled vredan pažnje i slikanja, na šarenu Bosu.

Ulice unutar naselja su uske, ali tako zasenjene ne deluju sablasno zahvaljujući pastelnim bojama u koje su kuće ofarbane. Sem toga, sa terasa visi zelenilo, i gotovo je svaka kuća okićena nekim šarenim detaljima, sve je veselo i razigrano.


Za obilazak vam je dovoljno jedno popodne, ukoliko ne odlučite da obiđete i njihove prelepe plaže. Ako ste, pak, i za kupanje, dođite rano ujutru, raspitajte se za prevoz do plaža, i uživajte!
Pogledajte video iz Bose:


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram