Aman

12/18/2018

Aman je glavni grad Jordana. Promenio je mnogo imena tokom istorije, i ovim su se područjem prošetali najrazličitiji narodi. Naselje ,kakvo danas postoji, formira se negde u devetnaestom veku na sedam brda, da bi se sadašnji grad proširio na devetnaest.
Nesumnjivo najipečatljivije mesto je citadela Jabal al-Qal'a,raspoređena na sedam jabala-a (planina,brda). Odatle se širi pogled na bele gradjevine ravnih krovova. 
pogled sa vrha Citadele

Vlada Jordana donirala je istu boju fasada svih kuća, tako da su sve građevine iste boje. Neobično izgleda, uglavnom smo navikli na šareniš.
ostaci antičkih hramova na Citadeli

Palata Omajada


Palata Omajada, Herkulov hram, arheoloski muzej, amfitetatar…..najmanje sat i  po će vam trebati da sve ovo dobro osmotrite..
Herkulov hram podignut je u drugom veku nove ere u čast imperatora Marka Aurelija i do njega su vodile impozatne stepenice, od kojih, nažalost, nije ništa ostalo.
Palata Omajada datira negde iz osmog veka i služila je kao gradska rezidencija guvernera i administrativni centar, a napravili su je Arapi kada su zavladali ovim prostorom.


amfiteatar ukopan u brdo

Sa vidikovca se vidi velika zastava Amana, kako vijori na vetru.
Na ravnim krovovima kuća plastični burići za vodu. Ima ih mnogo i svud. Znate li čemu služe? Jordan nema vodne rezerve. Da bi se jedna zgrada snabdevala vodom ona se dovozi u kanisterima, i odatle se crpi za sve dnevne potrebe stanara. E sad, ako vam vodu ukradu, kao što se dešava, onda nagrabusite, pošto se ona skupo plaća....Nisu svi takve sreće kao mi da imaju dovoljne vode za rasipanje....
Kada sa citadele siđete u grad susrešćete se sa ubrzanošću na ulicama, lokalnom hranom, odećom….

Kao i uvek, karakteristike jednog grada najbolje možete da zapazite na pijaci…lokalno voće, povrće…prodavci




Sve je ovo stvorilo blagu konfuziju u mojoj glavi…do juče u Evropi danas se šetam zemljom Bliskog istoka, suočavajući se sa potpuno drugačijom kulturom i običajima.
Na ulici se saobraćajni znaci ne poštuju. Kada prelazite ulicu idite polako i pomno osmatrajte saobraćaj, spremni da odreagujete u svakom trenutku.
Uličnih tezgi je svud..možete probati njihove lokalne specijalitete  peciva, hlebove, sokove od cedjenog voća.
Još jedna od stvari koju treba da probate je kanufa, poslastica od kozjeg sira, rezanaca kao za kadaif, prelivena šećernim sirupom..ispred kioska koji prodaje kanufu veliki je red..prodavci mi rekoše da postoji turska i palestinska verzija...probajte ih obe, vredi..


Nastaviće se...


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram