Wadi Rum

12/10/2018

Wadi Rum je najlepša pustinju u koju sam do sada kročila. I ako njeno ime znači ,,,dolina peska”, pustinja nas je dočekala sa ogromnim kamenim gromadama zabodenim između kamenite i peskovite podloge, sa pejzažima koji neodoljivo podsećaju na Mesec…Kamenje se poput neobičnih, vanzemaljskih tvorevina pojavljuje na horizontu, prelivajući se bojama i oblicima iz jedne tvorevine u drugu… oblici rastu i nestaju, njihove boje se menjaju na svetlosti, od jarko crvene do svih nijansi braon ukrašene crnilom koje viri iz nenadanih supljina …
Početna destinacija bio nam je pustinjski kamp. Šator okruglog oblika, gde smo imali ručak,podsećao je na kampove sa drugih planeta. A unutra, prava jordanska hrana, tradicionalna, sa dosta povrća i različitih namaza….Potom se penjemo na  pickup-ove koji nas voze u srce  pustinje i mi uživamo u prizorima koji se smenjuju pred nama…..krda kamila lenjo leže okružene lokalcima spremnim da turiste povedu duboko u pustinju, beduinska naseobina gde su nas ponudili prijateljskim čajem, likovi isklesani u stenama-svedočanstvo da je našim stopama nekada prolazio i Lorens od Arabije…
Sunce je nestajalo iza stena u daljini..mi smo na prostranom peščanom tepihu pokušavali da zabeležimo trenutke za nezaborav….da ih zamrznemo, zarobimo u hiljadama fotografija i snimaka koje smo napravili….pesak je prošaran tragovima ljudi koji su nekada ovde živeli...oni su nevidljivi okom, ali ih osećamo…vetar je razneo svedočanstva njihovog bitisanja duž čitavog prostranstva ove velike pustinje ....i oni su sada svuda....u vazduhu, na stenama.....oni koji su,pak, ostavili tragove u kamenu postali su vidljivi na drugi način...za ljude koji gledaju okom, a ne dušom....

Nabitejci su crtali kamene slike simbole, grafite…I napravili su Petru, jedno od čuda sveta..tvorevinu koja duboko ukorenjena u prirodne oblike ostavlja zaista bez daha…
Na zapadu smo svratili do kamene formacije koja je nosila interesantna imena tokom istorije…."Sedam stubova mudrosti" je ime koje joj je dodelio britanski oficir T. E. Lavrence koji je ovuda nekoliko puta prolazio tokom arapske pobune 1917-18...pre njega ime joj je bilo Jabal al-Mazmar (Planina kuge).

Zanimljivosti o Wadi Rumu:
-I ako pustinja, dom je nekoliko planinskih vrhova.. Sa vrha Jabal Umm ad Dami možete videti Crveno more i, u jasnim danima, čak i saudijsko-arapsku granicu. Teritorija je i dalje dom za nekoliko stotina Beduina.
-Spisak filmova koji su snimljeni u ovoj pustinji je zaista podugačak...
-Wadi Rum  leži na krajnjem jugu Jordana, postavljen na visokoj visoravni na zapadnoj ivici arapske pustinje.  Ovo je zaista "crveni" deo Jordana, obojen  oksidom gvožđa, i daleko najslikaniji u pogledu pejzaža.


-Obilazak Wadi Ruma je putovanje kroz geološku evoluciju Zemlje, a mnoge od ovih topografskih karakteristika su starije od Mrtvog mora.. 


-Preko 20.000 petroglifa i 20.000 natpisa dokumentovano je unutar Wadi Ruma, svedočeći o ljudskom postojanju pre oko 12.000 godina na ovom mestu. 


-Film iz 1962. godine Lorence od Arabije je pokazao lepotu Wadi Ruma ostataku sveta, privlačeći stabilan talas turista i sve veći broj filmskih posada. Film Mars iz 2015.god. je snimljen ovde, a Wadi Rum je poslužio kao crvena planeta. 
-Ova oblast je druga, posle Petre, kao glavna atrakcija u Jordanu, zanimljiva za planinarenje, kampere i ljubitelje prirode.



Sve zahvalnice travelup-u i ekipi Jungletriba na divnom druženju i putovanju u Jordan. O druženju i iskustvu na ovoj radionici u nekom od sledećih postova.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram