Valeta

1/24/2020

Valeta kao glavni grad Malte ima i tek kako šta da ponudi. Mi smo joj posvetili dva dana. 

Vodite računa da većina objekata počinje da radi oko 9-9.30h, a zatvara se oko 16 ili 17h. Ako svakoj znamenitosti posvetite sat do dva, nećete biti u mogućnosti da ih obiđete sve u toku dana, pa se odlučite za tri do četiri. Evo šta vam od zanamenitosti preporučujem da posetite:
1. Tritonova fontana
Nalazi se blizu glavnog stajališta autobusa, na samom ulazu u grad, tako da je ne možete zaobići. Građena je po ugledu na Rimsku fontanu i predstavlja vezu malteškog naroda sa morem. 
Mene su fascinirale njene dimenzije. Čovek izgleda zaista mali kada joj se približi.
Kada prođete kroz gradsku kapiju, šetalištem pravo doći ćete do glavne katedrale, gradske biblioteke i palate Velikog majstora.
2. Co-catedrala sv. Jovana

Najveličanstvenija crkva na Malti i jedna od najbogatijih u koju sam ja ikada kročila. Unutrašnjost crkve zaista ostavlja bez daha. Ulaz u crkvu se plaća oko 10e i prilično su velike gužve, pa ostavite vremena ako želite da uđete unutar katedrale.
Neka vas ne zavara jednostavna fasada katedrale, unutra vas čeka prava raskoš: mermerni podovi ukrašeni grbovima, svod katedrale prekriven freskama koje pokazuju život Jovana Krstitelja, zidovi pokriveni zlatom.
U posebnom delu katedrale nalaze se izložene Karavađove slike i među njima najznačajnije mesto zauzima slika odsecanja glave Jovana Krstitelja. Toliko izražajna slika, sa mnogo emocija pokazuje biblijsku scenu.
U katedrali vas pretresaju, postoji i dres kod, pa vodite računa da ne nosite recimo štikle (metalne), one oštećuju mermerni pod, neće vas pustiti unutra katedrale.
Na službenoj veb stranici možete pronaći sve informacije potrebne za posetu katedrali (vidi ovde).


3. Palata Velikog majstora (danas sedište predsednika i mlateške skupštine).
U okviru ovog objekta možete obići dvoranu vitezova i deo svečanih soba.
Mada je hodnik bio u fazi rekonstrukcije, državne sobe su izgledale veličanstveno. Videćete dvoranu prestola, trpezariju, kapelu sa tapiserijama.

U delu palate koji je nekada bio staja takođe možete posetiti dvoranu vitezova-oružarnicu: ona sadrži impresivnu kolekciju oružja i oklopa. Svi su autentični i koristili su ih vitezovi i veliki majstori Malteškog reda. Kada bi vitez umro, njegov oklop postao bi vlasništvo reda. To objašnjava zašto  danas ima toliko oklopa u kolekciji!
Najviše me je impresionirala težina tih oklopa i koliko ih je bilo teško nositi, a kamoli se boriti u njima.
Cena je 6,5 € za posetu obema sobama i muzeju MUZA (Muzej moderne umetnosti).

Baš preko puta palate je i najpoznatija poslastičara Valete-Kordina u kojoj su ogromne gužve, pa ako želite da sednete ovde,naoružajte se strpljenjem. 

4. Upper Barraka Garden i topovi
Na putu ka Upper Barraka Garden proćićete pored tvrđave San Elmo. U okviru nje se nalazi Veliki ratni muzej i Malta Expirience (film u kojem ćete steći predstavu o istoriji malteške države). Mi nismo imali vremena za posetu, ali smo posetili Mdina expirience u Medini i nije loše iskustvo.
Iznad nje se nalazi Siege Bell Memorial,podignut 1992. godine, ovaj spomenik podseća na one koji su izgubili živote tokom  razaranja u toku II svetskog rata. Inače ćete na Malti videti dosta spomenika posvećenih žrtvama iz II svetskog rata, pošto je Malta bila jako opustošena u tom periodu.
Siege Bell Memorial

Dalje, putem uz obalu nailazimo na mesto koje je meni bilo jako fotogenično-garaže za čamce sa vratima u različitim bojama.

Gornji Baraka vrtovi zapravo predstavljaju terasu i baštu, koja je zasigurno lepa za vreme toplijih meseci.
Oko vrta se pruža više vidikovaca: možete posmatrati počasnu topovsku paljbu koja se odvija svakog dana u 12h i 16h (vidi sledeći pasus), posmatrati veliku luku Valete i ujedno tri grada Vitoriosu, Cospićuu i Kalkaru (nadam se da sam ih pravilno napisala).


Nivo ispod vrtova je nekadašnji bastion, obložen starim vojnim topovima. Ovaj prostor se sada koristi za venčanja na otvorenom i svečane događaje. Svakog dana, tradicionalnu ceremoniju u podne izvode članovi Društva za nasleđe Malte, obučeni u autentične uniforme britanske artiljerije. Ova ceremonija uključuje pucanje topova kao pozdrav u dva termina u toku dana.

Saveti za turiste: Gornja bašta Barkaka se nalazi u srcu grada. Da biste stigli ovde, idite do Viktorijine kapije i skrenite levo pored Crkve Svete Marije Isusove, ulicom Svete Ursule. Na kraju ulice je ulaz u Gornju baraka baštu. Tu je i lift u podnožju Bastion Saint Barbara koji se uspinje 60 metara do Gornje Barrakka Gardens. Ovaj lift vodi do polazišta za ferije koji vode do tri grada (ako je loše vreme oni ne saobraćaju). Lift je besplatan kada se sa terase spustite naniže, ali kada se od luke penjete prema terasi, plaća se 1E.
Ako vam je problem da se penjete do terase, uvek možete da iznajmite kočiju.


5.Cassa Rocca Piccola
Casa Rocca Piccola je jedina palata u Valeti koja je još uvek naseljena. Od XVI veka ovde živi deveta generacija markiza de Pira,potomci jednog od Malteških vitezova, za koga je zapravu i kuća sagrađena. Njeni vlasnici su u gornjem delu kuće, donji deo služi kao muzej.
Posetili smo 12 soba ove palate i otkrili neke od značajnih predmeta različitih epoha, poput pokretnog oltara (privilegije najbogatijih stanovnika Malte -to je zapravo rasklopivi orman u kojem su smeštene ikone i relikvije), Ursulinog kreveta (žene koja je za života proglašena za sveticu pošto je rodila devetoro dece i svi su ostali živi uključujući i nju-njoj se mole nerotkinje za porodicu), stolica sa krunisanja kraljice Elizabete i sl. Takođe, videćete skrovišta koja su korišćenja za zaštitu tokom II svetskog rata, a koja su iskopana produbljivanjem starog bunara iz vremena Malteških vitezova.
Postoji slična kuća u Medini, pa ako nemate vremena da je posetite u Valeti, odvojte vremena kada posećujete Medinu.

Postoje samo vođene ture (bez besplatne posete) na engleskom jeziku, koje traju oko 1 sat. Možete čak i rezervisati privatnu posetu kod markiza (očigledno skuplje).
Cena karte:9E
Na službenoj veb stranici pronađite sve informacije potrebne za planiranje posete (pogledaj ovde).

6. Manoel pozorište
Izgrađeno 1731. godine za zabavu vitezova i stanovništva, malteško nacionalno pozorište ili „Teatru Manoel“ jedno je od najstarijih u Evropi. Ono i nosi ime malteškog viteza koji je naručio njegovu izgradnju.
Podsetilo me je na pozorište koje sam posetila u Minhenu, i ima jako lep barokni enterijer. Plišane baršunaste stolice jako se lepo uklapaju sa pozlaćenim auditorijumom.
Mi smo imali sreće da imamo dobrog vodiča koja nam je objasnila sve o istoriji ovog malog pozorišta.Pretpostavljam da su takve ture samo u vreme praznika. Negde na netu pročitah da inače nema uvek vođenih tura, već dobijete audio vodič.
Posetu možete isplanirati ovde. Cena karte je 5E.

7. ulice Valete
Kao što sam već pisala, arhitektura Malte je specifična. Meni najlepši su bili balkoni različitih boja. Na nekim zgradama formiraju jako karekteristične sklopove.
Da nije njih, zgrade u žućkastoj boji bile bi jako monotone.
Najinspirativnije ulice naći ćete ispod glavne šetališne zone. Na vama je da istražujete.
ulice Valete
Tu, na jednoj od ulica, možete videti i statuu osnivača Valete, malteškog viteza po kome je Valeta dobila ime.

U Trgovačkoj ulici, iznad glavnog šetališta, nalazi se Food Market gde smo mi probali sve malteške specijalitete (zečetinu, gulaš od konjskog mesa, maltešku picu i maltešku čorbu). Svideo nam se prostor jer nije opterećujući, a sem malteške, ovde imate još mnoge druge strane kuhinje. 

Što više otkrivate Valetu, sve će vam se više svideti. Zato lutajte ulicama, s obzorom da je jako mala prestonica, nemoguće je izgubiti se u njoj.
Do sledećeg putopisa,
Vaš Putoljub


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram