Prijepolje i okolina

3/24/2020

Prijepolje nas je dočekalo umiveno kišom, razbuđeno prolećem. Sva njegova lepota buknula je pred našim očima. Toliko krasote prirode na jednom mestu. Srbi , bogati li ste, Srbi , ludi li ste! Ne znate da cenite lepote koje vaša zemlja ima!
Prijepolje se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u dolini reke Lim, u blizini Zlatara,na tromeđi BIH,Srbije i Crne Gore

Šta vas prvo asocira na Prijepolje? Beli anđeo, manastir Mileševa. Neke Lim i rafting. I mislim da naše znanje tu staje, sem ako se ne dosetimo nekog podataka skrivenog u našem mozgu.
A spisak prirodnih lepota i znamenitosti koje ćete tamo videti je veliki.

Šta je to lepo što bih vam preporučila? Krenimo redom:

1. Manastir Mileševa

Manastir je zadužbina srpskog kralja Vladislava Nemanjića, sina Stefane Nemanje. Manastir je rađen u raškom stilu, bez dekorativnosti. Pažnju su mi privukli neobični lukovi iznad gornjih prozora, koje nisam viđala kod drugih manastira. 
U okviru dvorišta nalaze se senici, prelep konak, riznica koja nažalost nije trenutno otvorena za posetioce, pošto nemaju kustosa, skulptura belog andjela i drvo klen za koje je vezana legenda.
Drvo je raslo na porušenim zidinama manastira. Prilikom zadnje obnove manastira u XIX veku, neimari su ga presadili pokraj manastira i od tad je simbol Mileševe.
Iznad kompleksa je stari drveni most, odakle možete napraviti spektakularne fotografije na celu portu manastira.
Na terasi priprate mileševske crkve, kažu istoričari, voleo je da boravi Sveti Sava. Posle njegove smrti u Trnovu, kralj Vladislav je na jedvite jade uzeo od Bugara ostatke svog strica, te je Savino telo sahranio u istoj priprati u kojoj je voleo da provodi vreme za života. Nažalost, odatle, telo je odneto na Vračar i zapaljeno.

Manastir se u doba nemanjićke Srbije nalazio na raskrsnici tri najvažnija karavanska puta svog doba: dračkog, dubrovačkog i bosanskog, koji su sjedinjeni vodili ka srcu Rasa. Zato je upravo, na brdu iznad manastira i podignut grad da ga brani. 
Upravo ka njemu se zaputili.

2.Mileševac


Kada od Mileševe pođete uskim izlokanim putem uzbrdo, videćete ostatke nekadašnje tvrđave na vrhu. A ispod njih se beli džamija. Prateći put zapravo stižete u selo Hisardžik, odakle možete do starog grada, džamije ili Savinih izvora. 
Put je vijugav i strm.Nije za novija kola pošto je urastao u grane i šiblje pa ćete ih, velika je mogućnost, ogrebati. Radije krenite peške, nije daleko, a usput će vam se otvarati takvi vidici da ćete zaboraviti da se penjete. Ja kakva je moćna tvrđava, a ona bela džamija udno brda, još više ističe sive stene na kojima se tvrđava prostire.
Nažalost, džamija je bila  zatvorena, pa nismo mogli da vidimo čuveni Kuran star četiri veka. Spremalo se nevreme. Zato smo odustali od penjanja do tvrđave, ali Savinu pećinu nikako nismo mogli da ispustimo.

3.Savina pećina


Krenusmo put pećine makadamom. Put zavija oko brda na kojem se diže grad, a sa leve strane nanizani su malinjaci.
Imamo vodiča-lokalca. Sam se ponudio da nam pokaže put. 
Staza nije za svakog, oni koji ne vole planinarenje i visinu ne bi se osećali prijatno.Drveno stepenište vodi ka platformi. Ispred ulaza u pećinu memorijalna tabla, u spomen mladiću koji je nepažnjom pao sa nju u ponor.
U pećini – izvor. Predanje kaže da nevernici i svađalice ne mogu da dohvate vodu, da im ona izmiče. Takođe, veruje se da je Savina voda lekovita. 



4.Restoran Kanjon


Svraćamo u restoran Kanjon na pastrmku. Jedan od poznatijih restorana u ovom kraju. Unutra je slavlje. Promiču pored nas žene obučene drugačije no što smo navikli. Nose marame ili šarenu odeću, sve u saglasju sa tradicijom ovoga kraja. Sedimo napolju, pored vodopada, probamo pastrmku i sladimo se hurmadžikom,orjentalnim kolačom koji mi se baš dopao.

5.Kamena Gora


Smešteni smo na Kamenoj gori,najpopularnijem selu Prijepolja, zaseok Guvnište. Put je malo zabačeniji, gledajte da do smeštaja dođete po dnevnom svetlu, da bi se lakše snašli.
Selo je najpoznatije je po drevnom boru, 400 godina starom. Sem toga,poznato je i kao selo stogodišnjaka, a proglašeno je i vazdušnom banjom.
Stara drvena arhitektura kuća na kamenoj osnovi je sačuvana do u detalja i danas je prilagođena za turiste, pa ovde deluje preko deset etno domaćinstava, čak postoji i muzej.
Na početku sela je etno restoran Ruža, sa odličnom hranom.. 



6.Prijepolje

Posetom ovom gradiću, koji je nastao kao trg manastira Mileševe, osetila sam isto zadovoljstvo koje imam kada boravim u bilo kom gradu u kojem se oseća taj orjentalni duh. Sahat kule, Ibrahim–Pašina džamija, Mahmut- begova džamija, Katolička crkve itd....Svi oni su svedoci vekovnog postojanja i opstajanja kultura različitih civilizacija.

Ako budete dolazili iz pravca Nove Varoši, imaćete priliku da uživate u okolnim pejzažima. Zapravo , moje uživanje krenulo je još od Sjenice, ovaj kraj ima tako čudesnu prirodu. Zanemarite deponiju na ulazu u Prijepolje, nadajmo se nekim boljim vremenima, kada će naša ekološka svest porasti.

Ako prošetate uz Lim, videćete neobičen skulpture u drvetu. To je samouki umetnik Golub Milanović ukrasio svako drvo koje izbaci Lim, i to na licu mesta. Neobična i lepa umetnost.

I za ljubitelje rakije se ovde nađe po nešto. Raspitajte se u Turističkoj organizaciji za destileriju „Ognjene“, pa svratite u rakijski podrum gde možete degustirati 16 vrsta voćnih rakija i likera. Ovde se organizuju turističke posete, najčešće za najavljene grupe, i mogu da se probaju ne samo šljivovica ili kajsijevača, već i medovina, travarica, nanovača, kao i likeri od maline ili višnje.

7.Sopotnica



Put do Sopotnice nije baš najbolji, ali ako budete pažljivi uspećete da se probijete do ovog blaga koje se nalazi oko 17 km od Prijepolja.
Put uzbrdo vodi pored starih vodenica, valjarica-gde se nekada mlela pšenica i kukuruz ali i valjalo sukno.
Ogromna količina voda strmoglavljuje sa visine od oko 20m. Lepota kakva se ne može opisati. A vi stojite na drvenoj platformi i puštate kapljice vode da vam prskaju lice.





8.Davidovica i Kumanica


Za kraj našeg boravka, odlučujemo da obiđemo manastire Davidovica i Kumanica.

Davidovica je zadužbina monaha Davida,unuka Stefana Nemanje.Postoji verovanje da se u manastiru nalaze osam grobova braće Jugovića, čija je tela posle kosovske bitke ovde prenela kneginja Milica.
Manastir Kumanica posvećen je sv.arhangelu Mihajlu. Da biste došli do Kumanice, morate da pređete granicu sa Crnom Gorom, na putu za Bijelo Polje, a onda 10 minuta kasnije pređete most i opet ste na srpskoj teritoriji. Put vodi impozatnim kanjom reke Lim.
Kada tamo stignete dočekaće vas ljubazne monahinje.Ovde ćete se, kao i svi posetioci, umiti vodom sa česme i sesti da odmorite uz vanilice iz manastira, dok vam se iznad glave promaljaju strme stene, a podno manastira huči brza reka.I pruga prolazi neposredno ispod manastira.
Naš obilazak Prijepoljskog kraja se završio. Naravno, vratili bi se opet, ima mnogo neistraženog blaga. Čeka nas kanjon Mileševke, beloglavi supovi i još koje selo da ga otkrijemo i istražimo.
Ako volite da gledate video zapise,ovo je video priča iz Prijepolja:

A do tada,
Pozdravlja vas vaš Putoljub

You Might Also Like

2 коментара

  1. Pozdrav!
    Hvala za preporuke da se vidi jos nesto osim manastira! Nakon sto sam procitala Vas blog, juce smo obisli i Savinu isposnicu - neverovatan dozivljaj!
    Milesevac je bio predalek zalogaj, dzamija i riznica u Milesevi na zalost i dalje zakljucani...
    Ali zato je restoran Kanjon bio otkljucan 😁
    Veoma slabo je sve ovo promovisano, a kakva steta, moglo bi sve u paketu da bude zaista velika atrakcija.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vama! Nažalost, veliki deo Srbije je slabo promovisan, samo se početkom epidemije više govorilo i istraživalo, pa se sada opet smanjilo interesovanje za lepote naše zemlje. Drago mi je da sam tekstom uspela da vam pomognem da vidite što više :)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram