Pirot i okolina

4/27/2020

Šta posetiti kada ste u okolini Pirota?
Postoji puno lepih mesta, pogotovu što je i Stara planina blizu, ali ovo je plan za jednodnevni izlet:

1.Pirotska tvrđava (Momčilov grad). Ispred same tvrđave nalazi se parking, a uz nju park, tako da i ako dolazite iz daleka, bez problema možete prošetati. Sama tvrđava je bila u procesu rekonstrukcije, ali sada je konačno završena, pa bi trebalo da obnovimo posetu.
Podignuta je za vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića.Ne zna se tačno da li je izgradio sam knez Lazar ili vojvoda Momčilo, o kojem se veoma malo zna. Išla је iz srpskih u turske ruke i obratno. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka. 


2.Nišavska dolina. Etno kompleks pored Nišave-na starom putu Pirot-Dimitrovgrad. Svi objekti su izgrađeni po ugledu na stari balkanski tip gradnje. Izuzetno lep primer etno sela, mislim da se nećete pokajati ako ga posetite.


3.Zavojsko jezero je veštačko jezero 17 km od Pirota. Odlično mesto za porodični odmor i opuštanje. Pored sela Pakleštica postoji plaža, pa se možete i kupati, ako volite osveženje u jezeru.


4.Selo Gostuša. Uspavano selo na Staroj planini. Na mene je Gostuša ostavila malo je reći jak utisak. Nekada veliko i ekonomski jedno od jačih sela u okolini, koje se pretežno bavilo stočarstvom, danas se svelo na desetak starijih meštana. Mladi su se raselili, postoje samo još kuće, pokrivene kamenim blokovima, koje nemo stoje, pa deluje kao da se selo uspavalo u prošlom veku.

5.Pećinska crkva  sv. Petra i Pavla. Crkva je nastala pregradjivanjem jedne od brojnih pećina na Staroj planini, najverovatnije u 14. veku. Na severnom zidu crkve predstavljen je Isus, mlad i ćelav. S obzirom da ovakakvo freskoslikarstvo nije u skladu sa crkvenim kanonima, pretpostavlja se de je reč o isposnici, koja ne podleže episkopskoj cenzuri.6.Selo Slavinje i blizu njega  Rosomački lonci jedan od najlepših kanjona Srbije.Ovo je zapravo kanjon reke Rosomače. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo.
Ako se pak odlučite da obilazite ovaj kraj više dana-preporučujem da obiđete Staru planinu. Nadam se da ćete u ovim postovima naći inspiraciju:

Pozdravlja vas vaš Putoljub

You Might Also Like

3 коментара

 1. Sjajno podsećanje na jedan prelep, a nedovoljno poznat kraj Srbije. U okolini Pirota ima toliko zanimljivih mesta da je nemoguće obići ih sve za par dana, pa ga uvek vredi posetiti ponovo (i svaki put videti nešto sasvim novo). Tvrđava je jako lepo sređena, ali joj tek predstoje unutrašnji radovi, a kad kule budu sređene i iznutra sve će biti baš svetski. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jedva čekam da odem opet, ovoga puta ćemo ući u tvrđavu, a želim i da posetim muzej Pirota.

   Избриши
  2. Mi smo pre nekoliko godina imali sreće da budemo jedini posetioci u muzeju, pa smo imali i detaljniji i opušteniji obilazak nego veće grupe. Nije mnogo velik, ali je vrlo zanimljiv i vredi ga posetiti. Svi pričaju da su Piroćanci škrti, ali ja lično nigde nisam doživeo tako toplo i iskreno gostoprimstvo kao u okolini Pirota, između ostalog i u muzeju. :)

   Избриши

Instagram

Follow by Email