Dvorac Fantast

6/04/2020

Dvorac je sagradio Bogdan Dunđerski, i nazvao ga Fantast, po svom konju.Kažu da je građevinu sagradio u inat, kako bi pokazao moć i bogatstvo svima onima koji su tvrdili da je bankrotirao.

Ova predivna zgrada građena je između 1912. i 1923, a 1983. je pretvorena u luksuzni hotel. Sam objekat je građen u stilu neobičnom za taj period, neogotskom i neoklasičnom, a sve sa željom da se dobije monumentalnost, što je i postignuto.

U podrumu dvorca je vinski podrum, možete prošetati samim dvorcem i izaći na krovnu terasu sa koje se prostire pogled na nepreglednu vojvođansku ravnicu,ili iznajmiti sobu u samom dvorcu i provesti noć poput nekadašnje vlastele.






Najpoznatiji konj Bogdana Dunđerskog zvao se baš Fantast (po njemu je dvorac dobio ime) i osvojio je brojne titule. Sahranjen je na imanju a njegova lobanja i butna kost izložene su u vitrini dvorca. 

Najveća ljubav Bogdana Dunđerskog, Mara Dinjaški, po legendama koje se pričaju, kupala se u mleku u bazenu ovog dvorca.To ne bi bilo ništa neobično, zaljubio se čovek, pa udovoljavao svojoj dragani, ali Mara je bila žena Bogdanovog kovača.Dunđerski je navodno kovaču nadoknadio gubitak žene naknadom od 21 jutra plodne zemlje i nešto novca. Iako se Marom nikada nije oženio, ona je ostala da živi s njim do smrti. 

U dvorištu dvorca nalazi se crkva Svetog Đorđa, sazidana kada i dvorac, koju je oslikao čuveni  slikar Uroš Predić, Bogdanov prijatelj. Crkva predstavlja grobnu kapelu Bogdana Dunđerskog. Po priči, i sam Uroš Predić trebalo je da bude sahranjen u istoj kapeli, ali su po njegovoj smrti, rođaci promenili plan. 
Bila sam oduševljena samim ikonostasom.Veruje se da slika Bogorodice na ikonostasu ima lice upravo Mare Dinjački, žene u koju je vlasnik zamka bio zaljubljen. 

Dvorac je ogromnim okružen parkom sa bazenom u kome nema vode.
Ljubiteljima konja biće interesantna ergela sa 80 konja, vlasništvo dvorca. 

Vlasnik Bogdan Dunđerski nikada se nije ženio i nije imao dece. Bio je boem čitav svoj život, a njegova najveća strast bilo je jahanje. Sagradio je ergelu za trkačke konje koja postoji i danas.Ergela je iznedrila neke od najboljih trkačkih konja u čitavom regionu. U jednom momentu zauzimala je više od polovine čitavog imanja i imala oko 1400 konja.

Nakon smrti Bogdana Dunđerskog 1943. godine, dvorac je dospeo u nezavidnu poziciju. Svi znamo šta se dešavalo tih godina. Iako je Dunđerski zaveštao imanje Matici srpskoj, imovina je tokom komunističkog perioda nacionalizovana i dodeljena kombinatu Pik Bečej.

Konji su prodati Italijanima po klaničkoj cijeni, nameštaj i dragocijenosti su otuđeni, a u dvorište i dvorac su puštene ovce. Od originalnog nameštaja ostali su samo vrata i podovi. Kapeli je bila namenjena uloga električne centrale, ali je  Uroša Predić napisao pismo političaru Moši Pijade, nakon čega je spašena i zaključana. 


Kako doći do Fantast dvorca?
Dvorac Fantast smešten je 12km od Bečeja na putu Bečej-Bačka Topola. Bečej je udaljen samo 47km od Novog Sada, a 130km od Beograda.
Do dvorca možete stići autom iz pravca Beograda, Novog Sada, Subotice i Zrenjanina.
Ako se odlučite da putujete autobusom, postoji direktna linija za Bečej iz Novog Sada, ali ne postoji organizovan prevoz do samog dvorca. Možete takođe ići regularnom autobuskom linijom Bečej-Bačka Topola i zamoliti vozače da stanu kod dvorca koji je udaljena 12km od glavnog puta.

Šta raditi kada ste ovde?
Zamak se može obići samostalno ili sa vodičem (pitati na recepciji).
Moguće je i jahati konje ili se voziti fijakerom.
Danas, ovo je najbolja destinacija za sve koji vole jahanje. Postoji oko 80 konja u 6 štala kao i trkačka staza. Za sve početnike organizovana je i škola jahanja, a oni koji su malo iskusniji, mogu uživati u jahanju prostranim ravnicama Vojvodine.
Obavezno probajte hranu, srpska kuhinja iz vojvođanskog regiona je čuvena, a možete probati i lokalna vina.

Lepo je uz sve to ukombinovati i tamburaše,ukoliko imate prilike i mogućnosti.
Reka Tisa protiče kroz Bečej zato ne smete propustiti priliku da svedočite „Cvetanju Tise“ i neverovatnom spektaklu u kom reka oživljava na krilima hiljada insekata poznatim kao „Tiski cvet“.

Smeštaj u Fantastu
S obzirom da dvorac Fantast danas predstavlja hotel, prenoćište je moguće na licu mesta. Što se tiče cena smeštaja, tu informaciju možete pronaći na zvaničnom sajtu hotela Fantast.

Nadam se da sam vam pomogla, ako odlučite da jedan dan provede u Fantastu. Da bi stekli bolju predstavu o dvorcu , možete pogledati i video:





You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram