DUNAVSKO KRALJEVSTVO VINA

5/10/2013

nadjite me na fejsu:   Putoljub

Jedan od mojih omiljenih filmova je Šetnja po oblacima, sa Keanu Reevsom i prelepim vinogradima u Nappa Valey-u...Mislila sam da ovakvi vinogradi postoje možda u Italiji i Francuskoj, ali ...
Naša vinska tura mi je pokazala nešto drugo...Ilok i Belja i njihovi vinogradi, pružaju osećaj da ste u bajci....naslikani predeli pored dve moćne reke Dunava i Drave, nepregledni vinogradi,male, ušuškane kuće, idilični pejzaži....

Naši domaćini sačekali su nas na kraju Vinske ceste. Ona vijuga kroz pejzaže gotovo 8 km presecajući mlade i stare nasade loze. A medju nasadima, na mestu sa najlepšim pogledom na nepregledne hektare pod vinogradima, nalazi se vidikovac.
Dočekale su nas pune čaše belog vina kao znak dobrodošlice.

Upoznati vino, znači isprobati ga. Pravo mesto za upoznavanje sa vinima beljskih vinograda je prostor kušaonice uredjen u tradicionalnom baranjskom etno stilu.
Ispred nas su rasporedili šest čaša, i degustacija je počela....

Ne moram vam ni objašnjavati kako sam se osećala posle isprobavanja toliko vina..
E onda, pravo u vinski podrum, impresivno zdanje, koje iza svojih teških vrata skriva dve etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama, velikim, malim...Podrum skriva i najveće blago: hiljade i hiljade skladištenih boca medju kojima leži i najstarija boca u arhivi Cabarnet Franc iz 1949.god.


Nova vinarija, vredna 20 miliona eura, zaista je nešto impozantno. Unutar moderno dizajnirane zgrade instalirano je 247 inoks rezervoara čiji je kapacitet 8 miliona litara vina.



Ručali smo restoranu Kormoran, smeštenom na prostoru parka prirode Kopački rit. Park je posle Drugog svetskog rata bio pod upravom lovišta Belje i jedna od omiljenih destinacija maršala Tita. Divljač koju su nam poslužili obilato se iznosila pred Tita I njegove goste, kad god bi ovde svratili. Specijaliteti od divljači odlično su prijali uz njihova odabrana bela vina.
Veče smo proveli u restoranu Stari podrum, koji se nalazi u okviru Iločkih podruma. Prostor je uredjen u ambijentalnom stilu sremskog kraja. Jeli smo izvrsnu teletinu sa kačamakom i krompirima i filete soma uvaljane u semenke bundeve i suncokreta, sa prženom paprikom, naravno sve to uz izvrsni izbor belih vina. Dezert - palačinka sa orasima. A sve ovo bilo je začinjeno zvukom tamburaša, da upotpuni uživanje.
U sklopu objekta se nalazi natkrivena terasa sa oko 60 mesta, gde smo sutradan imali ručak i probali sorte Trebinjac, Grasevinu, Rizling...


Evo male digresije o vrstama vina koja možete naći:
-TRAMINAC-vino krasi intenzivna boja starog zlata, a miris je muškatni, sa blagim mirisom ruže.
-GRAŠEVINA- žuto-zelenkaste boje, snažnog mirisa koje podseća na prezrelo voće ili ukusa zelene jabuke.. Elegantno vino sa laganom gorčinom na kraju
-CHARDONNAY- žuto-zelene boje, idealne mere kiselina u vinu.
-TRAMINAC LEDENA BERBA
-TRAMINAC KASNA BERBA- OVO JE VINO PROIZVEDENO OD groždja napadnutog plemenitom plesni s visokom koncentracijom šećera.

Smeštaj je bio u sobama u kategoriji tri zvezdice. Iz soba je moguć pogled na Dunav i bogato zelenilo sremskog Iloka.
U okviru turističke ponude nalazi se obilazak Starog podruma sa najraznovrsnijim vinima i obilazak imanja Principovac. Prelepa stara gradjevina u novom ruhu, sa golf terenima u okolini i naravno nepreglednim vinogradima, nudi odlično mesto za uživanje i odmor. Kao dobrodošlica, posluženo nam je penušavo roze vino, koje se služi na osam stepeni celzijusovih i pravo je osveženje u ove tople dane.

Ovo je nekad bio dvorac, koji je 2009.god. preuredjen. Unutra se nalazi luksuzno opremljeni restoran. Panoramskim liftom dolazi se do zastakljenog vidikovca, odakle se otvara pogled na Ilok, deo Bačke i sremske brežuljke s nepreglednim vinogradima.
U sastavu imanja nalaze se male drvene kuće, usled vinograda, koje možete iznajmiti za odmor i opuštanje uz piknik i odmor sa dragom vam osobom.
Nepregledni vinogradi, blagi obronci Fruške gore koji se spuštaju prema Dunavu kombinovani uz vino i hranu, bude u čoveku hedonistička uživanja, tako da se oseća spokojno i aristokratski...



A evo i nekih zanimljivih činjenica koje sam tamo naučila:

Predikatna vina:
-izborna berba-ručno brani grozdovi u novembru, i kasnije
-ledena-grozdove ostavaljamo ne ubrane do dok se temperatura nekoliko dana ne spusti ispod -7C.Tada se preradjuje tako smrznuto groždje i pusti se da šira polako isteče iz grozda, a voda koja je u njemu, ostane stegnuta ledom. Tako se dobija esencija vina, male količine ali izvrsnog kvaliteta

Kupaža
Mešanje dve ili više vrsta vina, što mu daje izvrstan kvalitet. Pravila nema, radi se intuitivno. Kupiraju se crvena, ali i bela vina.

Garažna vina
Vina male serije, proizvode se najčešće u vinarijama koje liče na garaže, i obično nemaju svoje vinograde nego otkupljuju male kolišine groždja ali najkvalitetnijeg.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram