Uspon na Sokolov kamen

10/04/2013

Suva planina se nalazi na jugoistoku Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niša, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode.
Jedna je od naših najlepših, ali i divljih planina. Još uvek nije dovoljno ispitana i prava je oaza netaknute prirode. Postoje mesta gde ni do danas ljudska noga nije kročila. Od 2002. godine ona se nalazi pod zaštitom države.
U blizini Niša, a ne popeh se nikada. Ovog puta podstaknuta željom da se krećem, da sam medju zelenilom i da se isključim, krenuh put planine. “Jesenji uspon na Sokolov kamen”,i podosta pridošlog sveta. Naše društvo iz različitih klubova bilo je tu, i atmosfera uobičajena, prijateljska.
Podjosmo prvo na Mosor, stenoviti vrh, koji nije visok, ali ima teže pristupačnu stazu za penjanje.

Sa Mosora se raspuknu divan pogled na Sokolov kamen, toliko divan da sam svoju radost poželela da obeležim skokom u visine. Da se odjednom utopim u plavetnilo i zelenilo. Da se boje izmešaju.


Planina nosi naziv Suva po nedostatku vode zbog propustljivosti krečnjačkih stena, dok vodom obiluje u svom podnožju.A iza nas pogled na Sokolov kamen/ visine 1523m/ .   
Divan je osećaj kad se odmaraš medju visinama.Na vrhu Mosor, malo slikanja, pre nego krenemo dalje.
Zatim smo grebenom planine išli put vrha. Kroz šumu, pa onda po otvorenom.
Devojački grob, prevoj izmedu Sokolovog kamena i Trema daje osnovno obeležje planini, po čemu je prepoznatljiva sa okolnih visova. Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks - Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom.

Na Sokolovom kamenu
Pogled na Trem

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram