Koznik-grad vitezova

2/25/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
 izvor fotografije-sa neta
 Prolazeći Kopaonikom prema Raški, još od malena čeznem da obidjem grad koji tako ponosno stoji na jednom uzvišenju. Ne treba ni da vam opisujem koliko se u meni razbuktala ona detinja mašta kako iz blizine izgleda ovaj grad.
Prilika da ga posetim ukazala mi se mnogo kasnije, kada mi se već formirala strast za obilaskom naših starih utvrdjenja.
Iskreno, stepen očuvanosto Koznika nije ni blizu onoga što sam ja očekivala, ali su u poslednjih par godina dosta uložili u njega i njegovu promociju. Čak se u Noći muzeja ovde odvija jedna specifična manifestacija, kada se svi posetioci vrate u srednjovekovni život, obuku odore seljaka i velmoža, i kada Koznik oživi.
 -ovako izgleda u Noci muzeja-










U 14. veku, kada Turci prodiru  na Balkan, javljaju se mnoge fortifikacije, radi zaštite tadašnjeg srednjovekovnog feuda. Medju njima je i Koznik, grad koji se nalazi na oko 8 km zapadno od Aleksandrovca i 10 km severozapadno od Brusa, na padini planine Željin, na desnoj obali reke Rasine.
Lazar Hrebeljanović je često boravio u ovom gradu, a kada je Koznik pripao njegovom sinu, on je Koznik dodelio Oblačić Radu (poznatom iz narodnih pesama).
U vreme despota Djuraća Brankovića, i njegove žene Jerine, dosta se radilo na obnovi i širenju grada. O tome koliko je muke uloženo da se dopremi gradja i izgradi grad, i o kuluku koji je bio nametnut, govori i drugo ime ovog utvrdjenja, grad proklete Jerine. (O Jerini, i njenoj zasluzi za obnovu Srbije pisaću u nekom od sledećih postova). Legenda kaže da su i životinje bile angažovane na izvlačenju materjala na strminu gde je grad gradjen, naročiti koze, pa je tako i sam grad dobio ime-Koznik.
U samom gradu, bila je veoma bogato oslikana crkva, četiri bunara sa pijaćom vodom, a ispod grada bilo je formirano podgradje.





Nas je sačekala magla, nadam se da ćete vi imati vise sreće! Dan je bio kišovit, te nam se lepota ovog kraja sakrila ispod gustog plašta. Ipak, naziralo se da ovaj kraj ima i te kako šta da ponudi.

Ovde je i odlično mesto za izlete u prirodi.   Ako baš niste ljubitelj obedovanja na travi, u podnožju je odličan etno restoran-Skačak, gde se možete opustiti posle penjanja do starog grad.


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram