Bodrum

6/12/2015

Prelep grad smešten na obali Egejskog mora, između Kušadasija i Marmarisa bio je naš izbor za letovanje uglavnom zbog neobične arhitekture koju vredi videti.
Nalazi se na poluostrvu Bodrum, u blizini severozapadnog ulaza u zaliv nasuprot grčkog ostrva Kos.
Zbog blizine Kosa, postoji mogućnost jednodevnog izleta do ovog ostrva, ali mislila sam da ostrvo ipak zavređuje vise pažnje, te da ga treba zasebno posetiti.
Sve kuće su bele, imaju prizemlje i sprat, sa ravnim krovovima-tzv. bodrumski stil gradnje.Ne smeju se graditi objekti veće spratnosti, čak ni hoteli, pa je većina hotela u vidu apartmana, spojenih jedan sa drugim. Tako su nikle simpatične bele nastambe, veoma atraktivne za turiste iz celog sveta.



Inače, ovo je mondensko letovalište, mesto koje privlači mnoge pisce, glumce, umetnike sa svih strana, ali i ljubitelje jahti...ovo je poznati jahting centar.
Bodrum je nadaleko čuven i po bogatom noćnom životu sa dve najposećenije diskoteke na turskom primorju. Disko Halikarnas je diskoteka na otvorenom sa pogledom na zidine stare tvrđave sv. Petra.  Catamaran ili ploveći disco klub je još jedna atrakcija noćnog života. Ovde nastupaju poznati zabavljači uz tursku i stranu muziku, nudeći izuzetan užitak pristalicama nezaboravnog provoda, igre i muzike do zore.



Šarmantne male radnje u uskim ulicama nude raznovrsnu robu, sve što inače možete naći u Turskoj - od ćilima i tepiha, predmeta od kože, nakita, vezenih ručnih radova, prirodnih sunđera pa sve do predmeta od lokalnog plavog stakla. Ovde je centar i umetnika sa svih strana, ima mnogo galerija, oseća se boemski duh....   Prodavnice su otvorene do duboko u noć a noćni život traje do prvih jutarnjih sati.  







Hrana je raznovrsna i ima je uizobilju, pored one tradicionalne turske, ima  i one koja se koristi u Evropi.
Meni omiljena je pide-turska pita punjena različitim nadevima, za ljubitelje mesa tu su durum i doner kebab.
Turci su umetnici u pravljenju svih vrsta poslastica koje su natopljene šećerom: baklava, kadaifi, tulumbe....Ne mogu reći da su jedne od mojih omiljenih, ali ipak ih vredi probati.


Šta možete raditi u Bodrumu:
-poseta turskom hamamu je naravno nezaobilazna ponuda svakog turskog turističkog grada
-možete probati jedrenje ili ronjenje
-ili izabrati da idete na manje ili veće ture brodom.

Turisti iz Srbije mahom su smešteni u Gumbetu...ovo je praktično predgradje Bodruma i od njega se mini busom (dolmušom) lako stiže do grada za oko petanestak minuta.

O samom Gumbetu i izletima po okolini u nekom od narednih postova.

You Might Also Like

2 коментара

  1. Dakle Putoljube blog ti je za Pulicera. Svako ko procita neku pricu ko da je licno bio tamo.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno.To mi je i zelja:da ja licno ne zaboravim lepote mesta koje sam obisla i da ih podelim sa drugim ljudima. Drago mi je ako sam uspela bar jednim delom!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram