Park Gorki

7/08/2015

Jedan od glavnih parkova Moskve je park Gorki. Oaza zelenila u gradu, utočište je od vrućina ali i zanimljiva atrakcija za turiste.
Dobio je naziv po ruskom piscu Maksimu Gorkom. Nastao je još davne 1928. godine, i bio prototip za mnoge parkove tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Danas je osavremenjen, tako da privlači omladinu, i mesto je gde možete saznati o životnim navikama Moskovljana, ukoliko imate vremena da duže provedete u njemu.

Proteže se duž reke Moskve i deli se na dva dela: jedan koji je pretežno interesantan deci, sa puno sprava nalik onim u luna parkovima i drugi sa mnogo pešačkih staza i zelenila.
Ono što je jako vidljivo u samom parku, ali i u celoj Moskvi, su oznake vezane za period komunizma (petokrake, srp i čekić....) koje i dalje postoje na svakom koraku, i deo su istorije koju su Moskovljani sačuvali.
Preko puta glavnog ulaza , ispred Doma umetnika , je groblje palih spomenika , oronuola, ali intrigantna zbirka starih sovjetskih zvaničnih statue i drugih skulptura koje nemaju vise zvanično mesto gde bi bile izložene.
Ono što je nama bilo jako zanimljivo jeste fontana u centralnom delu parka. Fontana, po ugledu na one iz drugih velikih evropskih gradova menja boju i oblik uz ritam muzike. Bio je to spektakl boja posle ogromnog pljuska koje je zahvatio grad. Čudesna igra svetlosti bila je prisutna svuda, čak i u baricama koje su ostale posle kiše.
Pogledajte snimak na kraju ovog posta, to je pokušaj da vam prenesem bar delić atmosfere.Uz te divne taktove valcera smo zaplesali, i povukli još par parova da nam se pridruže. Još jednom je čudesna magija Moskve bila svuda oko nas.











You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram