Srbija-zemlja fresaka

7/23/2015

Učili smo o njima u školama, gledali ih po manastirima i crkvama, neki detaljno, neki pobožno, neki u svrhu umetnosti, zapažajući detalje i poteze srednjovekovnih majstora, a oni retki učestvovali su u njihovoj restauraciji.

Trudeći se da zaista vidim i posetim sve ono vredno, a što imamo u našem nasleđu, dobila sam priliku da pogledam srpsko freskoslikarstvo u vidu izložbe  koja je posle Italije stigla opet kod nas...Izložba je bila tri godine deo franjevačkog manastira u Firenci i 30.000 ljudi došlo je da je pogleda. Ne baš mali broj, priznaćete..I to u Italiji, zemlji umetnosti, divili su se našoj kulturnoj ostavštini....A mi? Divimo li se mi? Jesmo li je uopšte svesni? Jesmo li ponosni na nju?

Kopije fresaka iz manastira Sopoćani, studenica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkve Bogorodice Ljeviške našle su se na izložbi. Njihovu neizmernu vrednost priznao je i UNESCO.

Znate li da je ,,Beli anđeo" iz Mileševe poslat u svemir da predstavi kulturu Zemljana.

Želim da podelim ove slike sa vama, i da vas podestim (kao što sam se i ja sada podsetila) našeg kulturnog blaga, našeg bogatstva.
(Fotografije predstavljaju fragmente pojedinačnih kopija fresaka koje su deo Galerije fresaka iz Beograda)

Pastiri iz Rođenja Hristovog, Sopoćani
širom sveta poznati Beli anđeo, Mileševa


Kupanje Hrista, Sopoćani 
Bogorodica Studenička, Studenica
 Kralj Milutin, Gračanica
Sv. Sava, Mileševa
Bogorodica, Mileševa
Simonida, Gračanica
Scena strašnog Suda, Gračanica
Simeon Nemanja, Bogorodica Ljeviška
Svadba u Kani, Kalenić

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram