Robna kuća GUM

7/07/2015

Ovaj tržni centar svakako je jedna od najslikanijih centara, pogotovu za novogodišnje praznike, pošto je ukrašen hiljadama sijalica.

Ukrašen je on i sad, tako da vredi da se trgom prošetate noću, doživljaj će biti sasvim različit od onog dnevnog.

GUM (ГУМ, Главный универсальный магазин) je, zvanično, jedna od dve najpoznatije robne kuće u svetu, a rival mu je Londonski Harrods Department store.
Zgrada je remek delo slavnog moskovskog arhitekte Vladimira Šuhova i Aleksandra Pomerancjeva koji je izgrađen 1890. godine. Sadrži 1200 prodavnica, koje su Rusi napunili svojim brendovima, kojima su se okrenuli zbog trenutne situacije u zemlji. 


Centralni balkon na spratu je svojevremeno koristio Staljin za obraćanje masi, koja je satima strpljivo stajala na trgu i na minus 40 stepeni slušala govore vođe.

 
Prvi dan ga videsmo samo spolja. Zgrada umnogome odudara od svih tržnih centara koje sam do sada videla. Obično su to zgrade od čelika i stakla. Gum je drugačiji.
Naravno, morala sam da ovde dođem opet, i zavirim u njegovu unutrašnjost.Enterijer centra se stalno menja. Rusi se trude da ga učine atraktivnim i zanimljivim.
Trenutno je u centru postavljeno ogromno rascvetano drvo sa papirnim pticama, na kojima su posetioci ostavljali poruke.
U podnožju drveta nalazi se kavez sa golubovima, a tu su i štandovi na kojima se prodaje sladoled i čips.
Nadam se da će vam se fotografije dopasti.


You Might Also Like

0 коментара

Instagram

Follow by Email