Robna kuća GUM

7/07/2015

Ovaj tržni centar svakako je jedan od najslikanijih centara, pogotovu za novogodišnje praznike, pošto je ukrašen hiljadama sijalica.

Ukrašen je on i u svako drugo godišnje doba, tako da vredi da se trgom prošetate noću, doživljaj će biti sasvim različit od onog dnevnog.

GUM (ГУМ, Главный универсальный магазин) je, zvanično, jedna od dve najpoznatije robne kuće u svetu, a rival mu je Londonski Harrods Department store.
Zgrada je remek delo slavnog moskovskog arhitekte Vladimira Šuhova i Aleksandra Pomerancjeva koji je izgrađen 1890. godine. Sadrži 1200 prodavnica, koje su Rusi napunili svojim brendovima, kojima su se okrenuli zbog trenutne situacije u zemlji. 


Centralni balkon na spratu je svojevremeno koristio Staljin za obraćanje masi, koja je satima strpljivo stajala na trgu i na minus 40 stepeni slušala govore vođe.

Prvi dan ga videsmo samo spolja. Zgrada umnogome odudara od svih tržnih centara koje sam do sada videla. Obično su to zgrade od čelika i stakla. Gum je drugačiji.
Naravno, morala sam da ovde dođem opet, i zavirim u njegovu unutrašnjost.Enterijer centra se stalno menja. Rusi se trude da ga učine atraktivnim i zanimljivim.
Trenutno je u centru postavljeno ogromno rascvetano drvo sa papirnim pticama, na kojima su posetioci ostavljali poruke.
U podnožju drveta nalazi se kavez sa golubovima, a tu su i štandovi na kojima se prodaje sladoled i čips.
Nadam se da će vam se fotografije dopasti.










You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram