Konak kneginje Ljubice

9/16/2015

Ja sam prosto zaljubljena u ovo zdanje,jedan od najreprezentativnijih objekata prve polovine 19. veka u našoj zemlji. Kad se nadjete ispred konaka , i sami ćete se uveriti da deluje skladno i elegantno.
Konak kneginje Ljubice se nalazi na uglu ulica Kneza Sime Markovića i Kralja Petra.U neposrednoj blizini je Saborna crkva i zgrada Patrijaršije. Konak je prvobitno bio ogradjen velikim zidom i bio je okružen zelenilom (deo otomanske kulture da se žene i kuća zaštite od tuđih pogleda) . Glavnom fasadom, sa divanhanom, bio je okrenut prema reci Savi.



Objekat je napravljen u vreme kneza Miloša Obrenovića, za potrebe njegove porodice. Međutim sam Miloš je živeo ovde veoma kratko. Rastrzan između svojih političkih aktivnosti i ljubavi prema ženama, on je vreme provodio po drugim mestima, dok je Ljubica samovala i odgajala decu.




Sama Ljubica, veoma je interesantna  ličnost. Oličenje je srpske majke, požrtvovane i kad treba ratoborne, koja štiti svoju porodicu na svaki mogući način. Milošu, kao žena odana do kraja, shvatajući da ga političke ambicije razdiru i kvare, poslednjih godina nije bila i politički uz njega.
O njenom životu pročitajte ovde. Uverena sam da će vam biti zanimljivo.



 
Turistička organizacija Beograda i Muzej konaka kneginje Ljubice, napravili su lepu priču, angažujući glumicu, koja predstavlja samu kneginju. Ona uz kafu, koja je poslužena i svima nama, priča o životu kneginje Ljubice , i  Miloša Obrenovića, kao i životu njihove dece. Sve što je bilo u pozadini istorijskih događaja, ljubav, strast, izdaja ...o svemu nas ona obaveštava. Na kraju, ona vodi goste  u obilazak prizemlja muzeja u sobu u kojoj je boravila....
Ovaj deo posebno je interesantan jer se tu čuva ono što je ostalo iz  perioda dok je Ljubica živela u konaku. Naročito mi beše interesantan  amamdžik, malo kupatilu pored spavaće sobe. Sem toga, u produžetku napravljena je i veća prostorija koja je služila kao hamam...
Središnji deo boravka činio je divanhana, za okupljanje porodice, kao i u svim kućama koje su bile naklonjene orjentalnom uticaju. Ona postoji i u prizemlju i na spratu.

U vreme kada je dinastija Obrenović svrgnuta sa vlasti, i zamenila je dinastija Karađorđević, sav nameštaj iz konaka iznešen je napolje i ostavljen je narodu, tako da je nažalost veoma malo od originalnog nameštaja ovde  sačuvano.
Na spratu su po sobama dati prikazi izgleda salona iz različitih perioda 19. veka.



 



Ono što je meni bilo posebno interesantno je nakit žena 19. veka. Sama kneginja, bila je skromna, nosila je malo nakita, a posle smrti sina ni to malo, ali ostale žene tog vremena i tek kako su se udešavale. Pozivam vas da se prošetate do muzeja i sami se uverite. Na slikama dole, koje sam fotografisala u muzeju (inače ih ima mnogo više), videti deo nakita.




 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram