Leskovik

11/02/2015

na Leskoviku
Nedaleko od Aleksinca, na planini Ozren,koja se uzdiže iznad Soko Banje, nalazi se vrh Leskovik (1174mnv).  Oko 23 km udaljen od Aleksinca, do njega se relativno lako stiže, prateći put za manastir Lipovac. jer upravo od ovog manastira polazi i staza za uspon na Leskovik.
Manastir je posvećen sv. Stefanu, i veoma je lepo uredjen. O samom manastiru pročitajte ovde: http://putoljub.blogspot.rs/2015/11/lipovac.html
 

Idući putem prvo se dolazi na vidikovac iznad manastira, odakle se odlično vidi manastirsko dvorište i veliki krst postavljen na steni.
Odatle stazom, za oko dva sata stigosmo na vrh. Daleki venci utapali su se sa plavetnilom neba, a oni bliži kupali se u suncu i jesenjoj paleti boja.
markacija blizu vrha




U ovo  doba godine, ne zna čovek šta da očekuje...kišu, sunce, vetar ili sneg.... Ali ovoga puta priroda je pokazala svu svoju raskoš, uverite se i sami.





Dok je prvi deo staze bio pomalo monoton i neuzbudljiv, drugi je bio raskošan i prelep. Deo staze kroz leskovu šumu (po kojoj je najverovatnije vrh dobio ime) ostavio nas je bez daha.
vitke breze ponosno se šepure u jesnjoj odori
jezerce nastalo od vode iz obližnjeg izvora
Na sat vremena od manastira sv. Stefan, nalazi se manastir novije gradnje, posvećen sv. Jovanu. Podigli su ga žitelji sela Crna Bara.
I tako idući kružnom stazom, dolazite opet do manastira u Lipovcu.
I ako ste slučajno sopstvenim prevozom, nemojte promašiti kafanu ,,Marjan" . Ovde ćete u etno ambijentu okusiti srpske specijalitete, uz obilno meze i pogaču sa sača. Svaka pohvala domaćinu, koji čuva srpsku tradiciju, i neguje ono izvorno, srpsko. 


 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram