Etnografsko nasledje

12/25/2015


Imala sam priliku da posetim izložbu etnografskog nasleđa sa kosovsko-metohijskog tla koja je održana u muzeju u Kruševcu. Kolekcija odevnih predmeta i nakita sakupljena je u velikoj meri krajem devedesetih, kada se stanovništvo, bežećih iz svojih kuća, odlučivalo da svoje nasleđe da muzeju na čuvanje.
Naša narodna odeća odiše velikom maštom narodnog stvaraoca, strpljenjem, lepotom izraza. Različiti krajevi imaju svoja obeležja. Odeća i nakit kosovsko-metohijskog kraja odlikuje se otmenošću, prefinjenošću i bogatstvom, izraženim u načinu ukrašavanja odnosno detaljima. Pogledajte samo odevne elemente na slikama dole, koliko je samo sati i sati napornog rada uloženo u stvaranje ovih komada odeće.



Odeća je izrađivana od čoje, pamuka, somota i svilenog brokata a ukrašavana zlatovezom i čipkom.  Imati odeću sa ovakvim detaljima bio je znak prestiža, bogatstva i statusa samog njenog vlasnika. Predmeti kao sto su ogrlice i narukvice prenosili su se sa kolena na koleno. Nakit  je svojom lepotom isticao položaj žena, a odeća snagu i moć muškaraca u patrijahalnom društvu.






Sam nakit, veoma je interesantan.Teško se nabavljao, dugo izradjivao, i zaista je bio odlika dobrostojećih žena (iz bogatih porodica ili onih koje su se dobro udale). O tome sam već pisala ovde.





Crvena i zlatna boja dominiraju prilikom izbora pošto su najupečatljivije i predstaljaju u neku ruku simbol blagostanja, a geometrijski i biljni motivi karakteristični su za raznovrsne terzijske rukotvorine, od jeleka, mintana, libada, fermena do dolama.

Kao najizrazitija obeležja bračnog stanja izdvajaju se oglavlje i prsten. Na dan venčanja nevesta je stavljala nevestinsko oglavlje, da bi ga istog dana ili sutradan zamenila oglavljem udate žene. Kako se status neveste tu ne završava, nego traje do rođenja prvog deteta, ona je nosila dva oglavlja: u svečanim prilikama nevestinsko, a običnim danima oglavlje udate žene, ali s nešto više nakita nego kasnije. Rođenjem prvog deteta, kada pred očima zajednice ona zvanično osvaja status žene, nevestinsko oglavlje se potpuno gubi a stalno oglavlje postaje odgovarajuće oglavlje udate žene.




Anterija je vrsta starinske haljine. To je haljina sa dubokim izrezom na grudima, sa dugim, spreda otvorenim rukavima, a sama je dugačka do članaka nogu. Izgled ove haljine od struka naniže je zvonastog izgleda, jer su tu dodavani tzv. „klini“, a majstori koji su je šili zvali su se terzije.
I tako otrgnute od zaborava, ove stvari čekaju da ih neko bar pogleda, da nekom asociraju sećanje na nešto što je bilo, a ne treba da se zaboravi...Pa ako možete i imate vremena, pravac izložba.

You Might Also Like

1 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram