Ho Ši Min

2/09/2017


Grad je mešavina neplanski gradjenih malih i trošnih kuća i nove gradnje, a svemu tome pridodata je i francuska kolonijalna arhitektura 19.veka. Slike arhitekture grada možete videti u albumu ovde.
Ime Sajgon dobio je za vreme francuske vladavine.1976. godine zvanično mu je promenjeno ime u Ho Ši Min (po"ocu" savremene vijetnamske nacije, pokojnom lideru vijetnamske komunističke partije i vođe otpora japanskoj, francuskoj i američkoj okupaciji Ngujen Sin Kungu, poznatijem kao Ho Ši Min ("onaj koji prosvetljuje")).

Najveći je grad Vijetnama sa oko 8,5 miliona ljudi. Podeljen je na devetnaest gradskih i prigradskih distrikta.
Grad nema šarm ni uređenost nekih drugih metropola, ali pleni svojim ljudima, ostaje zapamćen po ogromnoj gužvi u saobraćaju i velikom broju motocikala. O svemu tome možete čitati u prethodnom postu (klikni ovde)

Znamenitosti grada:
1.Ben Than pijaca
O Ben Than pijaci sam već pisala u jednom od prethodnih postova. (pogledajte ovde)

2.Palata nezavisnosti, poznata kao i Palata ponovnog ujedinjenja napravljena je na mestu nekadašnje Norodom palate. U njoj je radio predsednik Južnog Vijetnama, tokom vijetnamskog rata. 1975, aprila meseca tenk severnovijetnamskih snaga oborio je kapije oko palate, kada se zapravo službeno završio vijetnamski rat. U principu, arhitektonski neutralna građevina, značajna zbog povezanošću sa istorijom Sajgona. Ova zgrada je ostavljana u stanju u kojem je nadjena, tako da možete videti kako su izgledale sobe za sastanke, ratne sobe, vozila itd. u periodu pre završetka rata.

Nismo imali vremena da je obiđemo iznutra (ulaz se plaća,inače), ali njena spoljašnjost zaista nije ostavila utisak na mene. Međutim,neposredno uz palatu nalazi se prelep park sa ogromnim drvećem. Šetajući obodom parka, zaista možete videti interesantne prizore (čak i veverice kako se veru po drveću).


3.Notr Dame bazilika koju su sagradili Francuzi tokom njihove vladavine u Sajgonu.Vijetnamci su prilično ponosni na ovu crkvu, i sa zanosom je pokazuju i o njoj pričaju. Ispred bazilike  se nalazi skulptura Device Marije, koja nogom gazi zmiju.
Inače, u Vijetnamu su zastupljene različite religije. Katolicizam su im nametnuli Francuzi, ali tu je i budizam. Ipak najveći broj stanovnika Vijetnama, oko 81% su ateisti, s obzirom na to da je uređenje zemlje komunističko. 



4.Muzej ratnih ostataka je stravično svedočanstvo o stradanju Vijetnamaca tokom rata. On je formiran na nekoliko spratova, i uglavnom se sastoji od slika, ostataka uniformi i oružja koju su koristili američki vojnici. Čak su ispred zgrade skladišteni tenkovi, avioni, helikopteri koje su Amerikanci koristili tokom rata. Najviše utisaka ostavljaju svedočanstava posledica upotrebe otrovne hemikalije Orange (oko 90 miliona ove hemiklija bačeno je na Vijetnam tokom rata). Procenjuje se da je rođeno oko pola miliona hendikepirane dece, a mnogi odrasli ljudi umrli su od posledica upotrebe ove hemikalije. Pored slika, gde se vidi kako je supctanca delovala na lokalno stanovništvo, ali i Amerikance koji su se borili na ovim područjima, nalaze se i ljudski fetusi -potpuno deformisani(usled razornog dejstav ove hemikalije). 



Fotografije u zgradi napravili su američki fotografi koji su boravili u Vijetnamu zajedno sa američkom vojskom, a najpotresnije mi je bilo kada pročitah pored jedne od fotografija: slikao sam grupu seljaka, kada su ih uhapsili američki vojnici. Samo šta sam se udaljio od njih začuo sam rafalnu paljbu,okrenuh se- svi su bili mrtvi. A na fotografijama, starice, žene i deca! I još mnogo sličnih komentara, gotovo bezdušnih, o streljanju čitevih sela.
5.Zgrada pozorišta-opere, primer francuske kolonijalne arhitekture u Vijetnamu. Sagradjena je u 19.veku, jedno vreme korišćena je kao zgrada skupštine Južnog Vijetnama. Bila je nekad centar okupljanja francuskog visokog društva u koloniziranom Vijetnamu.

6.Ho Ši Min zgrada opštine sa bistom Ho Ši Mina koja pozdravlja posetioce, sagrađena po ugledu na mnogo veću zgradu pariske skupštine! Pored nje nalazi se Rex hotel, sa lepom otvorenom terasom na vrhu. Ako imate vremena, skoknite do nje,pruža se odličan pogled na grad!

7.Zgrada pošte zanimljiva je zbog svog enterijera, ali i priče da ju je projektovao Gustav Ajfel, i ako zapravo zvanične potvrde za ovu tvrdnju nema. U njoj, na najviđenijem mestu, slika čika Hoa (kao nekad kod nas Tita).






Pored zgrade pošte nalazi se ulica knjiga. Prošetajte se, jako je zanimljiva! 

Vijetnamci vole šarenilo. Usled proslave kineske NG, koja se slavila u znaku petla, ulice su bile praznično okićene.











Pogladajte video sa zmaneitostima ovog grada:

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram