Kišinjev

10/26/2017



KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: glavni grad Moldavije , istočna Evropa
Broj stanovnika: oko 707.000,00
Za koga: Za one koji vole da istražuju manje popularne turističke destinacije

Višednevni izlet: Kišnjev-Soroka-Tirasplj

Mislim da je najbolje da ovaj grad posetite u vreme kada se ovde održava neki festival. Tako ćete osetiti lepotu mesta, u suprotnom, možda ćete utonuti u njegovo sivilo, pogotovo ako ste grad planirali da obiđete noću (onda ćete utonuti u njegov mrak, s obzirom da uličnog svetla gotovo i da nema (restrikcije struje).
Osnovan je kao grad-manastir, i dugo vremena je bio malo mesto.
Kišinjev u vreme proslave
Sa imenom Stefana Velikog srešćete se svuda po Moldaviji. Velika istorijska ličnost za Moldaviju, omogućio im je nezavisnost u vreme Osmanlijske vlasti. Statua u centru grada, upravo je njegova.
Kišinjev se nalazi na reci Bik, koja je pritoka Dnjestra, i baš kao i sama država nije mnogo bogat (vodom). U letnjim mesecima ume i da presuši.
Kišinjev je nekad bio trgovački grad, i naravno, gde je trgovine ima i Jevreja. Na teritoriji grada bilo je oko 70 sinagoga. U dva velika antisemitska programa broj se smanjio tako da sada čine oko 3% stanovištva grada.
Šta videti:
1. pravoslavnu katedralu, sagrađenu u neoklasičnom stilu. Obavezno zavirite unutra.

pravoslavna katedrala, Kišinjev

unutar katedrale


2. park Stefan Veliki sa velikom statuom ovog vladara na ulazu
3. Trijumfalnu kapiju, napravljenu u 19. veku, posvećenu rusko-turskom ratu. Nalazi se pored glavne ulice.
Trijumfalna kapija, Kišinjev

Trijumfalna kapija, Kišinjev

4. dom muzej Aleksandra Puškina

5. manastir sv. Teodora Tirona-pod uticajem ruske arhitekture, sa lukovičastim kupolama koje su pozlaćene.



U samoj arhitekturi vidi se veliki uticaj Sovjeta i uopšte najvažnije zgrade nastale su pod vladavinom SSSR-a. Tek po negde vidi se koja zgrada sa modernijom arh. (onakva kakve su kod nas nicale devedesetih). Ima i gradilišta u centru koja, rekla bih, više godina stoje u istom stanju i čekaju neka bolja vremena.
U gradu se priča moldavski ali i ruski. Za one koji znaju ruski, neće biti poteškoća da se sporazumete sa stanovništvom.
Nije da baš zagledam automobile koji krstare gradom, ali ovde je tako uočljivo da se u odnosu na nizak standard ljudi , voze nove i dobre (skupe) marke vozila.
Prodavnice su pune, i ako im je standard nizak, a cene baš i nisu prilagodjene visini plate (za prosečnu platu koja je niža od 100 dolara ne znam kako uopšte mogu da prežive mesec). Naravno, jeftinije je nego kod nas, tako da smo mogli da se opustimo i uživamo.
Ljubitelji piva će uživati, ima mnogo izbora, a veoma je povoljno. Nemojte propustiti da probate vino, po njemu su poznati.
Mislim da će vam sasvim dovoljno biti da u ovom gradu provedete jedan dan, ostatak iskoristite za ostale gradove u Moldaviji.
Do sledećeg putopisa, 
Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram