Soroka

10/31/2017


KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: severni deo Moldavije , istočna Evropa
Broj stanovnika: oko 22.196,00
Za koga: Za one koji vole da istražuju manje popularne turističke destinacije

Višednevni izlet: Kišnjev-Soroka-Tiraspolj
Ovo je grad koji se nalazi na samoj granici sa Ukrajinom, na reci Dnjestar.
reka Dnjestar


Staro utvrđenje, koje je napravio Stefan Veliki, Moldavski princ.Postoji stara legenda o beloj rodi tvrđave Soroca, koja kaže da je tokom duge opsade Tartara bela roda donela grožđe braniteljima tvrđave, kako bi ih spasila od žeđi i gladi i pomogla im da pobede.
tvrđava u SorokiSem starog utvrđenja, Soroka je najpoznatija  po Romima. U bivšem SSSR-u bila je poznata kao prestonica Roma.
U gradu je nastala specifična arhitektura, nešto što liči na neku vrstu eklekticizma. Romi su napravili grandiozne građevine, u kojima uglavnom ne žive, koje nisu ni u potpunosti završene , ali su monumentalne (malo je reći)! Ove građevine kopiraju (pokušavaju) Belu kuću, moskovski Baljšoj teatar i indijske hramove.
Napomena: nisam uspela da ih slikam iz autobusa, ovo su pozajmljene fotografije sa neta)S obzirom da je udaljena nekih 150km od Kišnjeva, stigli smo u Soroku u sumrak. Pošto uličnog osvetljenja nema, uspeli smo da delimično upoznamo grad. Ali mislim da smo suštinu videli, jedino mi je žao što nisam uspela da prošetam kroz romsko naselje. Uverena sam da bi nastale najneobičnije fotografije.

Do sledećeg putopisa,
Vaš Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram