Šarganska osmica

10/02/2017

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Zapadna Srbija
Prevoz: Kolima možete do početne stanice Šarganske osmice (kao i do stanice Jatare)
Za koga: Za one koji vole prirodu, vozove
Ulaz:  plaća se karta za voz Nostalgija-cena za odrasle 600din

Višednevni izlet: Tara ili Zlatibor
Napomena:  jedan dan -Šarganska osmica -Mećavnik
Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi,među prugama uskog koloseka. Uspela je da preživi moderno vreme i da onakva, kakva jeste,bez osavremenjavanja, privlači veliki broj turista iz zemlje i inostranstva.

Zašto se zove Šarganska osmica?

Da bi se savladala visinska razlika od Mokre Gore do Šargana (300 metara nadmorske visine, dužine 3,5 kilometra) projektanti su osmislili čuvenu ”osmicu” – petlju dugu oko 13,5 kilometara, iznad podnožja Jatara, sa dvadesetak tunela, nekoliko mostova i vijadukta, koji čine većinu pruge. ”Ćira” je po prvi put zahuktao davne 1925.godine, a poslednju osmicu je napravio 28. februara 1974.godine, kada je pruga ukinuta.
Posle mnogo godina, zapravo 1999.g, počela je obnova pruge u turističke svrhe.  Izuzetnu vrednost predstavlja činjenica da je cela trasa, sa železničkim stanicama i vozilima, autentično rekonstruisana i da je revitalizacijom očuvan i sam tehnički proces loženja i vožnje parnjačom. Dakle, u 21.veku, vozite se na drvenim klupama, parnom lokomotivom!

Kako do karata?
Obavezno rezervisati  karte. Broj telefona i vreme polaska možete videti ovde.Prva stanica nalazi se u Mokroj Gori, a vožnja traje oko 1h 30min, i cena karte je 600din za odrasle.
Usput se staje na više stanica. Zapravo, proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.
Na dve stanice imaćete dužu pauzu-Šargan Vitasi i Jatare.
Postoji i Gornje Jatare, do koga se možete uspeti stepeništem-čeka vas lep vidikovac. 
Najzanimljivije su stanice Golubići i Ludi kamen. Zna se šta se dešava kada dve zaljubljene ptičice (golubići) stanu na ludi kamen :). A kamen vas zaista čeka. Ne znam hoćete li moći da stanete na njega (prilično je veliki), ali i dodir će biti dovoljan. I, voila, eto nama novog razloga za slavlje i putovanje :).
Vredi obilaska!
Evo i video snimka:You Might Also Like

2 коментара

  1. Ćira je nekadašnji naziv, sada ga zovu Nostalgija,evo možete da proverite :)
    https://www.srbvoz.rs/nostalgija/?script=lat

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram