Ibn Batuta mol, Dubai

4/13/2018

Kada sam pre nekoliko godina čitala o avanturama Ibn Batute, nisam ni slutila da ću zalutati u mol koji je u potpunosti njemu posvećen. Arapi su ponosni na njega, kao Italijani na Marka Pola, pa su tako odlučili da novim generacijama približe ovog putopisca i putoljuba.
24 godine je on lutao morima, krenuvši 1335. kao sasvim mlad čovek. Običao je Tunis, Egipat , Persiju, Indiju, Kinu i Andaluziju.
Svaki deo mola posvećen je jednoj od ovih zemalja, a naročito centralna dvorišta deluju impozantno sa kupolama u stilu zemlje kojoj su posvećene.

KINA
Kraljevska crvena jasno je naglašena u ovom delu mola. Kolonade stubova ukrašene motivima moći, ali i sreće i prosperiteta.
U središtu kineskog dela mola nalazi se Kineski brod-najmoćniji brod Ibn Batutinog vremena, kao omaž ovom velikom putniku.




INDIJA
Indija, zemlja neobično lepe, čipkaste arhitekture. Centralna kupola napravljena je kao spoj arhitekture Tadž Mahala, Crvene tvrđave i Palate vetrova. Ispod nje smešten je časovnik-slon-čudesna tehnologija indijskog pronalazača Al Jazara.Zmajevi, feniks i figure se pokreću, označavajući tačno vreme.






PERSIJA
Arabeskna kupola, prelomljeni lukovi, plavo-tirkizna veličanstvena kupola...sve ovo ostavlja bez daha....






EGIPAT
Peščani zidovi na kojima su izrezbareni hijeroglifi, veličanstvene lampe, naglašeni stubovi ukrašeni stilizovanim lišćem palmi..sve ovo nalazi se u egipatskom delu mola.
Jasno vam je da nisam ni obratila pažnju šta se prodaje u radnjama, toliko je bio impresivan enterijer mola.




ANADALUZIJA


Ne znam treba li da se osvrnem na to koliko je para uloženo da bi se sagradio ovakav tržni centar. Imam utisak da se centri Dubaiu utrkuju kako da privuku što više kupaca, pa svaki ima nešto što je impozatno i što vredi videti. 
Do ovog mola dolazi se metroom, pa zatim busom, pošto jedan deo metro linije još nije izgrađen. Busevi su besplatni i idu na svakih pet min. Takođe, pored mola se nalazi stanica odakle kreću busevi za Abu Dabi, pa ako ste planirali da obilazite glavni grad Emirata, svakako svratite bar da osmotrite veličanstveni enetrijer Ibn Batuta mola. Na kraju krajeva, ako ste u Dubajiu, i vi ste putoljub kao i ovaj arapski putopisac, treba mu odati priznanje kao nekom ko je pre mnooogo godina započeo traganje za novim i neistraženim.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram