Salep

5/09/2014


Za salep sam samo čula-orhideja iz čijeg se korena pravi neka vrsta napitka, ali kakvog, e to niko nije umeo da mi objasni.
 

Popularan je u Turskoj, a ima ga i u Makedoniji. Kod nas se nekada pravio, danas nažalost ne.Naravno, Turci su Evropu upoznali sa ovim napitkom.

U Turskoj smo vidjali ulične prodavce, koji je na ledjima nosio neku vrstu samovara sa cibukom, prikljucenog na plinsku bocicu.Kada ima musteriju,on stane,uključi plinsku bocu i za koji minut gusta tečnost počne da teče u času.Stavi nekoliko zrna cimeta i za nesto oko dva evra dobijete gust, slatki, ukusan napitak.

U Bitolju smo sasvim slučajno nabasali na kafić u kom se pravi salep. Probah ga bojažljivo, pa oduševljena njegovim ukusom zatražih jedan napitak samo za mene.

Nadjosmo ga u prodavnicama, a ima ga i u apoteci.
Za napitak se koristi koren salepa koji se dobro osuši, a onda sitno samelje u mlinu, sličnom onom za biber. Tako spremljeno brašno od salepa se potom kuva u vodi.
- Na litar mleka ili vode stavi se kašika mlevenog salepa. Kuvanjem tečnost počinje da se zgušnjava i kuva se do željene gustine. Ima slatkast miris, veoma prijatan, a može da se doda još šećera ili cimet. Tako pripremljen napitak ima ukus izmedju sutlijaša i pudinga od vanile.

Uvozi se iz Turske i kilogram košta 300 evra .
Nije ni čudo što je tako skup, jer je za kilogram brašna potrebno ubrati hiljadu strukova salepa.

U Makedoniji kesica od 10g košta nešto više od 1E i dovoljna je za litar mleka ili vode.

Inače, čisto da znate, reč salep je arapskog porekla i u bukvalnom prevodu znači „lisičiji testisi“, jer krtola biljke podseća na polne organe ove životinje. Zbog toga mu neki, osim lekovitog, pripisuju i afrodizijačko svojstvo.



You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram